Priester vermoord in Frankrijk + Updates

Er is inmiddels meer bekend van de daders: één van de daders, de 19-jarige Adel Kermiche, is vorig jaar twee keer afgereisd naar Syrië. De eerste keer is hij opgepakt in Duitsland, de tweede keer bij de Turkse grens. Hij heeft hiervoor in voorlopige hechtenis gezeten. Daarna heeft hij een enkelband gekregen waardoor hij zich alleen in en om zijn huis kon bewegen. Een aantal uur per dag kreeg hij verlof. In deze verlofperiode heeft hij de aanslag gepleegd.

De andere dader is nog niet geïdentificeerd.

Update 14.50: één van de daders zou in 2015 geprobeerd hebben af te reizen naar Syrië.

Update: verklaring van Amaq News Agency waarin de aanslag wordt opgeëist.
CoSk7dJWgAE-OeT.jpg large
“De beide daders van de aanval op een kerk in Normandië waren soldaten van de Islamitische Staat. Ze voerden de operatie uit als antwoord op oproepen landen die deel uitmaken van de kruisvaarderscoalitie te treffen”. Dit is de standaardverklaring voor aanslagen bij wiens voorbereiding ISIS zelf niet betrokken was, maar die ze beschouwt als door haar geïnspireerd.

Update 14.20: volgens Associated Press heeft ISIS de moord inmiddels opgeëist.

Update 14.15: de Franse president Hollande heeft verklaard dat de beide daders “ISIS-terroristen” waren.

In Saint-Étienne-du-Rouvray, een stadje vlakbij Rouen, zijn vanochtend twee mannen een kerk binnengevallen waar zich op dat moment een priester, twee nonnen en twee bezoekers bevonden. De mannen sneden de 84-jarige priester de keel af en gijzelden naar verluid de overige aanwezigen. Een van de nonnen raakte tijdens de gijzeling zwaar gewond. Blijkbaar probeerden beide mannen even later te ontkomen. Toen ze de kerk verlieten werden ze door de politie doodgeschoten.

De politie heeft geen details prijsgegeven, maar volgens sommige berichten zouden de mannen tijdens de gijzeling “Daesh, Daesh!”  hebben geroepen. Uiterst merkwaardig, want geen aanhanger van ISIS zal die organisatie ooit betitelen als “Daesh”. In feite haat ISIS de naam Daesh zozeer dat ze heeft gedreigd bij iedereen die het woord in de mond neemt de tong uit te snijden.

Zodra er meer bekend is wordt dit bericht aangevuld.