Presseurop was elitair

Presseurop was de website waarop nieuws en opinies uit diverse Europese kranten in vertaling verschijnen. Was je geïnteresseerd in wat je buurman in Polen over het Polenmeldpunt van Wilders vond, dan kon je vertaalde artikelen daarover op Presseurop lezen. Maar Presseurop is met ingang van 21 december gestopt. De Europese Commissie heeft er geen geld meer voor over.

Ik vind het een uitstekend idee om op de geschetste manier meningen uit heel Europa voor het voetlicht te brengen. Doch weinigen interesseert het. Ik blijk nog meer elitair te zijn dan ik ooit vermoedde.

Waarom stel ik dat? Presseurop heeft om steun te verwerven een petitie op haar website gestart. Dat is een fiasco geworden. Op 21 december 00:00 uur: 

Sign this petition
with 15,336 supporters (Presseurop)

Iets meer dan 15.000 steunbetuigingen op 507.000.000 EU-inwoners. Dat is 0,03 procent. Vergelijk dat percentage met Nederlandse verhoudingen. In proportie met de bevolking zouden dat er zo’n 500 zijn. Dat is niet veel, eigenlijk bar weinig. 

Als je zo elitair bent, dan moet je maar via een vertaalprogramma proberen iets van een Poolse tekst te begrijpen. En daar valt veel voor te zeggen. Hoe jammer ik het ook vind.

Ik geef nog een reactie van de Duitse Chistine Lehnen. Zonder vertaling, want degenen die het interesseert, zullen ook wel Engels kennen.

Presseurop is invaluable; like no other media outlet, by providing all the translatione it does, it connects European citizens with one another. It allows us to interact with each other, but also to get to know problems, issues and topics that citizens of other European countries are facing. Before I found Presseurop, I had no idea what was important to Estonians or the French. Now I do. Presseurop contributes more to the establishment of European citizenship than any other of the Commission’s media outlets/PR campaigns/measures that I know of. I study political sciences, and Presseurop has become an invaluable source for both lecturers and students. It has to be kept online if we one day want to have European citizens.

3 gedachten over “Presseurop was elitair”

  1. Hoe moet dat nu met de elite, die 0,03%, in Europa vraag ik me af. Maar ja, het is en blijft uiteraard erg eenzaam aan de top.

  2. Evengoed 600.000 bezoekers per maand. Daarnaast, Presseurop is uniek. Er is geen ander platform waar kostenloze toegang is tot dagbladartikelen uit alle hoeken van Europa. De alternatieven, euractiv en eu.observer, zijn roeptoeters van de EU met heel veel reclame voor ó zo belangrijke conferenties.

  3. @sympateaser,

    Natuurlijk vind ik Presseurop ook uniek en waardevol.

    Maar dat getal van 600.000 lezers maandelijks verbetert niet zoveel aan het beeld. 600.000 over zo’n 20 dagen per maand is 30.000 per dag. Ik ken regionale kranten die meer lezers hebben.

Reacties zijn gesloten.