President Kazachstan geeft leger en politie opdracht zonder waarschuwing op betogers te schieten + Update

President Tokajev van Kazachstan heeft leger en politie bevel gegeven zonder waarschuwing het vuur te openen op betogers. Een gesprek met betogers wijst hij af. Volgens Tokajev is dat volstrekt zinloos.

Tokajev omschreef de betogers als “terroristen”, “misdadigers” en “moordenaars”. In het buitenland moeten ze niet zeuren, want met “terroristen” in gesprek gaan is volgens Tokajev “idiotie”.

Volgens regeringswoordvoerders zijn 26 betogers doodgeschoten en ruim 3000 mensen gearresteerd. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal doden een stuk hoger.

Wat zich momenteel precies afspeelt in Kazachstan is onduidelijk. Internet ligt voortdurend plat en buitenlanders komen het land niet meer in. Aan het weinige nieuws dat naar buiten sijpelt te zien zijn de protesten aan het verlopen. Volgens Tokajev zou een klein groepje bewapende “opstandelingen” zich verschanst hebben in het gebouw van een tv-zender in Almaty, maar een onafhankelijke bevestiging daarvan is niet te vinden.

Op straat is het in elk geval een stuk rustiger dan de afgelopen dagen. Sporadisch zijn er nog schoten te horen, waarschijnlijk de politie die waarschuwingsschoten lost.

Het lijkt er dus op dat de opstand is neergeslagen. Dat de betogers de moed in de schoenen is gezonken, mag niemand verbazen. Ze staan tegenover een bewind dat geen rekening hoeft te houden met de publieke opinie en niet te beroerd is Grote Broer te vragen tanks in te zetten:

Update: oud-president Nazarbajev zou het land ontvlucht zijn.


 

Uitgelichte afbeelding: Obama, Nazarbajev en Medvedev – Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19242382