Powned en het autochtoon slachtofferschap

[Eerg]isteren was er ophef over een bericht op Powned. Een anonieme redacteur schreef een ongetwijfeld grappig bedoeld stukje over een 16-jarige Syrische jongen die deze week in een zwembad in Venlo is verdronken. De jongen, bij Powned ook wel ‘kansenparel’ genoemd, was ‘kopje onder’ gegaan.
Medelijden toont de auteur niet met de jonge vluchteling, maar tot twee maal toe wel met de overige bezoekers van het zwembad: de Syrische jongen had hen namelijk “een vervelende dag bezorgd.” En verder wordt op onnavolgbare wijze beweerd dat volgens de KNZB (de zwembond) de dood van de Syrische jongen “uw stomme hypertolerante Nederlandse schuld” is. Powned heeft het bericht na een golf van kritiek verwijderd.

Het stukje was misschien wat botter dan het gemiddelde bericht op Powned, maar was in zekere zin exemplarisch wanneer we het leggen naast een recent onderzoek naar berichten en discussies op GeenStijl en Powned dat Ineke van der Valk eerder dit jaar publiceerde.

Dit onderzoek vormde een onderdeel van de Derde monitor moslimdiscriminatie. Door middel van kwantitatief en kwalitatief onderzoek analyseerde Van der Valk internetuitingen op GeenStijl (van 2003 tot eind 2015) en PowNed (van 2013 tot eind 2015). In totaal gaat het in dit onderzoek om bijna 85.000 artikelen en ruim 8 miljoen comments. In het onderzoek worden de berichten uitgebreid geanalyseerd.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: Republiek allochtonië