De protesten tegen de aanleg van de Dakota Access Pipeline gaan onverminderd door. De berichtgeving over de situatie ter plaatse in de grote Amerikaanse media blinkt uit door selectiviteit en eenzijdigheid. Over de kern van de zaak wordt nauwelijks bericht.
Zo wordt voortdurend gesteld dat de betogers bezwaren hebben tegen het doorklieven van hun ‘sacrale gronden’. Dat het vooral over de gevaarlijke gevolgen voor de drinkwatervoorziening in de regio en de gevaren voor massale vervuiling van de rivier Missouri gaat komt nauwelijks aan bod.
Persverklaringen van de lokale politie krijgen alle aandacht, terwijl woordvoerders van de betogers worden weergegeven als idealistische en vooral irrealistische dromers, die zich tegen ‘vooruitgang’ verzetten en niet inzien dat de pijplijn toch ook veel lokale tewerkstelling met zich meebrengt.
Journaliste Amy Goodman van de alternatieve nieuwssite Democracy Now! was als enig journalist aanwezig toen bij het begin van de protesten betogers met pepperspray werden uiteengedreven door agenten van privé-bewakingsfirma’s en door hun honden werden gebeten. Haar beelden gingen viraal via het internet, terwijl de grote Amerikaanse media ze bleven negeren. Daarop was te zien hoe vreedzame betogers zonder enige provocatie werden aangevallen, terwijl de politie passief toekeek.
Toen ze vervolgens door de politie van de staat North Dakota werd beschuldigd van aanzetten tot geweld vond geen enkel Amerikaans medium het de moeite haar collegiaal te verdedigen. Enkele weken later werd de klacht onder internationale druk ingetrokken.
Jill Stein van de Green Party en Bernie Sanders spraken (en spreken) zich uit tegen de pijplijn. De strijd tegen de Dakota Access Pipeline wordt op het internet verdedigd met de hashtag #NoDAPL.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be