Politie-agent weer eens vrijuit na doodschieten zwarte medemens

Hoe lang kan dit nog goed gaan? Sinds de moordenaar van Trayvon Martin, George Zimmerman, vrijuit ging lees ik met de regelmaat van de klok over, vaak ongewapende, zwarte Amerikanen die worden doodgeschoten, hetzij door rabiaat-racistische burgers hetzij door de politie.

Nu dus weer de politie-agent in Ferguson, Missouri en die gaat, zoals wel vaker in deze gevallen, ook weer vrijuit na het doodschieten van Michael Brown door middel van 12 kogels. Zie ook in ons eigen land het geval van de 17-jarige Rishi.

Afgelopen augustus berichtte Mother Jones bijvoorbeeld al over vier ongewapende mannen die door politiegeweld om het leven kwamen, en afgelopen week nog werd een twaalfjarige jongen met een speelgoedpistool doodgeschoten. Volgens mijn Amerikaanse vriendin hielden de media lange tijd het feit dat het hier ook weer over een zwarte Amerikaan ging omzichtig uit het nieuws.

Rassenrellen, u weet wel, die waarvan Geert Wilders vindt dat er niet noodzakelijkerwijze een negatieve werking vanuit hoeft te gaan, lijken een niet onwaarschijnlijk scenario.