Polen wil ‘slechte’ Holocaustonderzoekers vervolgen

libcom
Illustratie: Wikipedia

Polen wil historici die publiceren over betrokkenheid van het land bij de oorlogsmisdaden van de nazi’s gaan vervolgen. Naar verwachting behandelt het Poolse parlement nog dit jaar een wet die dit mogelijk maakt. Iedereen die het land, haar instellingen of individuele Polen beschuldigt van collaboratie met de nazi’s zou volgens deze wet tot maximaal 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld kunnen worden.

In de praktijk zou onderzoek naar – bijvoorbeeld – de betrokkenheid van de Poolse politie bij de Holocaust niet langer gepubliceerd kunnen worden. Evenals de Nederlandse politie verleende de Poolse politie tijdens de bezetting hand- en spandiensten aan de nazi’s bij het opsporen en arresteren van Joden.

De huidige conservatieve regering is van mening dat historici en kunstenaars het volk en de natie dienen te verheerlijken, een mening die tussen 1933 en 1945 ook in Duitsland waanzinnig populair was.  Overdreven vergelijking? Nou, nee.

At a November 17, 2015, conference called by Polish president Andrzej Duda, representatives from Polish museums and other cultural institutions were told to galvanize Polish nationalism and to discard narratives that shamed Poland.

Bron: Forward