Polen protesteert tegen inperking persvrijheid

polish_state_police_policja_panstwowa_before_1939Nadat vannacht een grote menigte het Poolse parlement omsingelde zijn vandaag de protesten niet van de lucht: alle oppositie-organisaties in den land maken zich ernstige zorgen over de gang van zaken.

Het illegaal goedgekeurde begrotingsvoorstel is daar onderdeel van, maar waar de meeste mensen het meest bezorgd over zijn is de inperking van de persvrijheid. Als de plannen van de regering doorgang vinden zullen slechts enkele regeringsvriendelijke journalisten de beraadslagingen in het Poolse parlement mogen volgen. Alsof het nog niet ernstig genoeg is gesteld met de objectiviteit van de Poolse staatsmedia:

De vertaling van de chyron is: “Een Poging het Land te Destabiliseren…”

Het zijn de eerste massale protesten sinds deze week een wetsvoorstel ingegaan is dat betogingen onder bepaalde omstandigheden onmogelijk kan maken: een stap die door oppositie en Europese parlementsleden als antidemocratisch wordt veroordeeld.

“We hebben te maken met een dictatuur van de angst:”

Duizenden mensen verzamelden zich -al zwaaiend met hun exemplaren van de Poolse grondwet- voor het Presidentiële Paleis in Warschau. Gadegeslagen door een overmacht aan politie trokken ze vervolgens naar het parlement, alwaar leden van de oppositie een sit-in houden.

Ook in Gdańsk, Katowice, Wrocław, Krakau en Białystok gingen massa’s mensen de straat op.

PiS leider Jaroslaw Kaczynski hangt intussen de vermoorde onschuld uit. Volgens hem is het helemaal niet bizar dat een regering alleen nog maar met journalisten die hen gunstig gezind zijn te maken hebben. Hij beschuldigt de demonstranten van ‘hooliganisme’ en dreigt met consequenties.

Ook de protesterende  parlementsleden kunnen op geen enkel begrip rekenen: “Wij zien de handelwijze van de oppositie [het blokkeren van de voortgang van parlementaire procedure] als crimineel,” aldus  Beata Mazurek, woordvoerder van PiS.

Die grote woorden ten spijt lijkt het er toch op dat de massale weerstand enig effect gesorteerd heeft: volgens berichten heeft Kaczynski de Spreker van het huis van afgevaardigden opdracht gegeven om een meeting te organiseren met media-vertegenwoordigers, om tot een compromis te komen.

President Tusk van de Europese Unie heeft de Poolse regering opgeroepen om haar burgers en de grondwet te respecteren.

“Na de gebeurtenissen van gisteren in het parlement en in de straten van Warschau […] Doe ik een beroep op degenen met echte macht om respect en welwillendheid ten aanzien van het volk, de beginselen van de Poolse grondwet en moraal te tonen.”