Wat als Uber eigendom was van zijn chauffeurs? Academici, activisten en ondernemers reageren op de uitwassen van tech-bedrijven door terug te grijpen naar de coöperatieve beweging. Platform coöperativisme hoopt zo om democratische online platforms te scheppen.
Eind juli stopten de fietskoeriers van Take Eat Easy met maaltijden leveren. Het geld was simpelweg op. Als startup steunde het Brusselse bedrijf dat maaltijden aan huis leverde op venture capital, durfkapitaal, en ze slaagden er niet in een nieuwe ronde binnen te halen. Durfkapitaal is immers nodig om de verlieslatende eerste jaren van dit soort pijlsnel groeiende ondernemingen te dekken. Brits concurrent Deliveroo haalde in dezelfde periode wel een nieuwe ronde kapitaal op, en breidt nu agressief uit op de Belgische markt.
Net die koeriers zijn de zwakke schakel van Deliveroo en vergelijkbare bedrijven. Ze werken vaak onder het statuut freelancer. In London protesteerden de freelancers van Deliveroo deze zomer tegen verdere flexibilisering van hun arbeidsvoorwaarden. Na zwaar protest werd de hervormingen voorlopig afgevoerd.
Agressief groeiende startups slagen er niet altijd in om goede arbeidsomstandigheden te scheppen voor hun werknemers, wat haaks staat op hun claims over samenwerken en deeleconomie.
“Er was een breuk tussen de eerste, echte deeleconomie met bedrijven als Couchsurfing en BlaBlacar en extractieve modellen die de logica van durfkapitaal volgen, die snelle Returns-On-Investment vereisen”, vertelt Trebor Scholz, professor aan de New School in New York.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)
Via:: dewereldmorgen.be