Plastic verziekt de hele wereld, actie dringend nodig

De gezondheid van oceanen gaat achteruit en die trend moet gestopt worden, stellen deelnemers aan de Ocean Conference van de VN in New York. Van 5 tot 9 juni 2017 wordt daar op hoog niveau gesproken over maatregelen om de enorme plasticvervuiling te bestrijden.

Ongeveer vijfduizend vertegenwoordigers van regeringen, burgerorganisaties en de privé-sector uit de hele wereld zijn van 5 tot 9 juni bijeen voor de eerste VN- Oceanenconferentie https://oceanconference.un.org/ in New York. “De gezondheid van onze oceanen en zeeën is onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van de hele planeet en al het leven op aarde”, zei VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bij de plechtige opening. De oceanen staan zwaar onder druk door menselijke activiteit.

Een van de meest dringende kwesties is de vervuiling van het zeewater, die voor een belangrijk deel door plastic wordt veroorzaakt. Meer dan 260.000 ton plastic drijft momenteel in kleine stukjes in de oceanen, een cijfer dat waarschijnlijk een onderschatting is. Onlangs bleek dat het afgelegen Henderson Island in de Zuidelijke Stille Oceaan 38 miljoen stukken plastic telt, die daar aangespoeld zijn.

“Er is geen excuus voor dat de mensheid elke minuut van de dag een grote vrachtwagen vol plastic in de oceanen dumpt. We hebben een plasticplaag losgelaten op de oceanen die de natuur op tragische wijze schaadt”, zei Zweeds diplomaat Peter Thomson op de eerste conferentiedag. Zweden is voor het ogenblik voorzitter van de VN-Algemene Vergadering.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be