Plaatsvervangende schaamte over geschiedenis en tekstberichten

In reactie op de stukken van dhr. Van den Heuvel en Bedeijn.
– IS niet barbaarser dan wij
– Nee… Wij zijn niet barbaars hoor! IS is barbaars!

Ik meen dat de kern van het bericht van dhr. Van den Heuvel is dat er sprake is van geweld met geweld bestrijden. Dit roept ook bij mij frustraties en vraagtekens op, maar de vraag is wat het Westen dan wel zou moeten doen.

Dhr. Bedeijn schrijft dat de IS krijgsgevangenen ombrengt, echter dat ook andere partijen die de IS bestrijden dit doen. Er zit echter denk ik wel een belangrijk verschil in, namelijk dat de IS zich bezighoudt met etnische zuiveringen (bijvoorbeeld onder christenen, sjiieten en jezidi’s).

Probleem hierbij is dat de IS nogal wat zware wapens heeft buitgemaakt sinds het begin van hun opmars. Deels kunnen ze die niet gebruiken maar veel wel bruikbare wapens zijn het land binnengesmokkeld via diverse wegen. Hoewel de IS qua aantallen ver in de minderheid zijn hebben zij redelijk goed getrainde en ook gemotiveerde strijders met dus het benodigde wapentuig.

Ik vind de punten die Bedeijn in zijn bericht noemt zoals reacties op de Telegraaf website discutabel, hoewel ik dergelijke reacties niet kan vinden op Telegraaf.nl roepen mensen nogal wat op internet, wie weet zal een enkeling het ook in praktijk brengen bij mogelijkheid – maar daar hebben we een politie en rechters voor.

Ook verwijzingen naar kruistochten vind ik niet relevant. Niet omdat ik het goed wil praten, en ook niet omdat er bij mij geen plaatsvervangende schaamte is. Maar ik denk dat “we” dat wel in perspectief moeten houden. Jezelf bij iedere oogknippering verdrinken in schuldgevoelens zal de wereld er niet beter op maken.

Het enige nut van het herinneren van dergelijke zaken is (lijkt mij) dat we er zorg voor dragen dat het niet opnieuw zal gebeuren. Het standpunt dat we dat nu in Irak pogen te voorkomen is best te onderbouwen. Hoewel er bij de kruisvaarten vele misstanden zijn begaan behoren etnische zuiveringen daar bij mijn weten niet eens toe.

Betreft de doodstraf, ik ben daar persoonlijk ook tegen, net als veel Amerikanen. In een toenemend deel van de staten wordt het ook al niet meer toegepast (18 niet versus 32 wel). Verder vind ik de doodstraf toepassen ook niet in verhouding staan met etnische zuiveringen van IS.

Als ik een suggestie aan mag dragen die dit soort uitwassen in minder stabiele landen kan inperken dat zou dit het stoppen van de wapenhandel zijn. Landen als de V.S. en Rusland, maar ook Frankrijk, Nederland en Duitsland verdienen veel geld met wapenhandel. Er is vaak wel een selectie welke partijen worden voorzien, maar als (bijvoorbeeld) de V.S. het niet doet levert Rusland wel en andersom.

Als je die Nederlanders in de Telegraaf (fictief of niet) van wapens zou voorzien zou het vermoedelijk ook mis gaan. Het is niet zozeer dat de ambities er nergens zijn, maar dat de mogelijkheden worden ingeperkt. Helaas zijn dollars, roebels en euro’s vaak genoeg belangrijker dan de gevolgen.