“Pink Floyd” Roger Waters veroordeelt tijdens concert in Rio de opkomst van neo-fascisme in Brazilië

Tijdens een concert in een stadion in Rio de Janeiro, Brazilië heeft Roger Waters donderdagavond stevig uitgehaald naar de neo-fascistische presidentskandidaat Bolsenaro, vier dagen voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen.
Hij deed dit onder andere door de moord op de Braziliaanse journaliste Marielle Franco, die zeven maanden geleden op brute wijze vermoord is, te herdenken.

Hij stond op het podium met een zwart T-shirt met daarop de woorden “Lute como Marielle Franco” (vecht als Marielle Franco) en nodigde haar weduwe, zuster en dochter uit om op het podium het publiek toe te spreken.

Glenn Greenwald, oprichter van “The Intercept” (wonend in Rio), die een goede vriend van Marielle Franco was, was aanwezig tijdens het concert en schreef er een artikel over. Daarin schrijft hij dat hij na de moord op Marielle Franco op uitnodiging van ‘The Independent’ een artikel had geschreven over haar. Dat werd gedrukt en gelezen door Roger Waters die in Londen was op die dag. Hij was zo geroerd door het artikel dat hij het uitgeknipt heeft, opgevouwen en in zijn portefeuille gestopt heeft om het iedere dag bij zich te kunnen hebben.

De laatste drie weken maakte Waters een tournee door Brazilië in uitverkochte stadions en maakte van de gelegenheid gebruik om de Brazilianen te confronteren met zijn weerzin tegen de ultra-rechtse Jair Bolsonaro en lokte daarmee tegengestelde reacties uit bij zijn publiek.
Roger Waters staat er om bekend dat hij geen blad voor de mond neemt als het gaat over zijn progressieve politieke opvattingen. Zo heeft hij het meerdere malen opgenomen voor de Palestijnen en heeft hij tijdens de Amerikaanse verkiezingen Bernie Sanders gesteund.