PGB, waar praten we eigenlijk over?

Dit is een stuk van onze vaste reageerder Jan.

Omdat we tegenwoordig aan Henk en Ingrid tot 2 centen achter de komma verantwoording moeten afleggen over wat er gebeurt met “hun belastingcentjes” wil ik graag mijn licht laten schijnen over het PGB van dat veelbesproken gezin. Om met Rutte’s woorden te spreken dat PGB gezin in die verschrikkelijke situatie met de verstandelijk gehandicapte dochter die er bij de VVD op vooruit zou gaan in het zeer tendentieuze interview van Netwerk destijds. Jullie weet wel, die belofte, als hij die niet had gemaakt had hij nu misschien een nog kleinere minderheid gehad en zeker geen gedoogmeerderheid, dat interview bedoel ik.

In deze uitzending legt de vader uit dat dit gezin een PGB ontvangt van 18.000 euro per jaar.
De breakdown van dit bedrag komt in de uitzending niet goed uit de verf, ik weet persoonlijk natuurlijk ook niet het naadje van de kous, maar ik wil de vrijheid nemen om eens grofweg te herleiden waar we over praten, ’t zal niet op de cent nauwkeurig zijn, maar zo ongeveer:

€ 18.000,– per jaar = € 1500,– p/m bruto, zal je netto ongeveer € 1000,– p/m aan overhouden, hiervoor gaat het kind 1 x per week naar een tante en 2 x per maand een weekend naar opa en oma en de rest is voor de ouders, die staan 24/7 365 dagen per jaar met liefde, plezier en expertise hun dochtertje bij. Het is puur een afkoop van de verzekering, want de ouders staan volledig in hun recht op AWBZ-zorg.
Dit is een verhaal van gebruikelijke zorg, als jouw partner/kind een griepje heeft, ‘tuurlijk dan pers je zelf een sinaasappeltje en geef je een aspirientje’, dat is gebruikelijke zorg. Als het CIZ heeft vastgesteld dat de zorgvraag langer duurt dan een maand of 3 en boven de gebruikelijke zorg uitstijgt, mag je aanspraak maken op deze algemene verzekering. Het is geen gratis geld, het is een verplichte verzekering daar betaalt iedereen aan mee en of je nu een dwarslaesie krijgt, Alzheimer, MS, Parkinson, kanker of een andere chronische aandoening en/of beperking dan mag je een aanspraak op deze verzekering doen, dat is beschaving, daar staan we voor. Niet meer, niet minder.

Gebaseerd op dit PGB (Ik denk klasse 5 minus de eigen bijdrage) schat ik in dat er in dit geval sprake is van een indicatie van een uur of 11 zorg per week.
Gespecialiseerde zorg, mensen die geleerd hebben voor wat de ouders de afgelopen 9 jaar in de praktijk hebben geleerd, in een instelling kost al gauw iets van 60 euro per uur, 11 x 60 x 52 = € 34320,–, dus de verzekeraar spaart hier gewoon zomaar een slordige € 16.000,– euro per jaar uit.

Ik snap het wel, als Henk € 18.000,– hoort valt ‘ie waarschijnlijk van z’n stoel. Hij denkt, pisnijdig van jaloezie, natuurlijk gelijk aan plasmaschermen, vakanties, een autootje of inlossing van een stukje van zijn krediet bij Wehkamp.
Dat is ook één van de weinige manco’s die ik aan PGB heb kunnen ontdekken, het gesmijt met enorme bedragen op jaarbasis zonder duidelijk beeld van de zorg die er tegenover staat maakt het lastig om het in de juiste proporties te zien.

Teruggerekend per uur is het echt geen vetpot, je wordt er niet rijk van en je kunt er niet van op vakantie. Sterker nog als je de volledige zorg op je neemt kan je een maatschappelijke carrière wel op je buik schrijven. Als je het treft heb je een begripvolle werkgever en mag je er regelmatig even tussenuit, anders moet je parttime gaan werken of zo.

En dan heb ik het nog niet eens over het persoonlijke leed wat deze beste mensen wordt aangedaan, als een olifant door een porseleinen kast verwoest de coalitie de delicate balans in dit gezin.
Ze zullen met hun probleem door de instellingen waarschijnlijk maar mondjesmaat geholpen kunnen worden, ze zullen extra moeten gaan werken om het financiële verlies op te vangen, de aandacht voor de dochter zal afnemen, dit zal misschien zijn weerslag hebben op de volgende indicatiestelling.

De VVD gaat voor de variant van € 34.320,– per jaar voor dit gezin en zeer waarschijnlijk een hogere indicatiestelling binnen afzienbare tijd.

Neem dit verhaal maal 120.000……….nee echt, de economie heeft een stukje VVD nodig.

En Henk en Ingrid, val na 1 januari 2012 vooral niet meer van de trap. De AWBZ is dichterbij dan je denkt.

17 gedachten over “PGB, waar praten we eigenlijk over?”

 1. Zorg+verzorgen gaat 24 per dag, 7 dagen in de week, 52 weken per jaar, jaar in jaar uit DOOR ook als je kind dan eens ergens ondergebracht kan worden of op school is, sta je als ouders paraat en heb je dus niet echt een dagje rust. OF…..je brengt je kind naar een instelling. NIET mijn keuze en ook niet van duizenden anderen. Je zult maar eens geen mantelzorg hebben.

 2. In je voorbeeld ontvangen de ouders bruto het Persoons Gebonden Budget bedrag. Hiermee kunnen zij de hulpverleners van hun keuze kiezen , die daarover zelf belasting moeten betalen, dus niet de ouders zelf. Voor alle PGB-ontvangers geldt, dat deze -zonder uitzondering -twee maal per jaar de uitbetaalde bedragen moeten verantwoorden aan het Zorgkantoor, deze heeft weer een lijntje heeft met de belastingdienst. Niet uitbetaalde bedragen moeten worden teruggestort.

  Fraude is zo goed als uitgesloten, _behalve_ juist door die kantoren die nu nog meer geld gaan krijgen, en meer zorgmanagers ( blergh, je kent die tiepjes wel ) in dienst kunnen gaan nemen voor een loontje van minimaal 10.000 euro per maand ofzo.
  Exclusief leasebak, sjieke kantoortjes en vergaderingen die niks ter zake doen.

  Stel je bent ernstig ziek, bijvoorbeeld verlamd, woont alleen, en je moet iedere dag twee keer gewassen worden. Familie en vrienden nou ja, die doen dat met liefde voor een paar weken, maar jaren en jaren? En zo leuk lijkt het me echt niet om altijd afhankelijk te zijn en dankjewel te moeten zeggen. Nederig en klein en dankbaar moet je zijn.

  Je kent een andere vrouw waar jij je op je gemak bij voelt, door wie je zonder schaamte je hele lichaam laat wassen, inklusief je poes. Die poes doet even mee om de aandacht vast te houden lieve leesbuiskindertjes, maar dat zijn wel dingen van belang: bij de thuiszorg kan je zomaar hoppa iedere dag twee keer een vreemde aan je bed hebben.
  Ze komt altijd op tijd, nooit ziek. Je betaalt uit het PGB een normaal verzorg(st)erssalaris van bijvoorbeeld 30 euro bruto per uur ( let wel, dit is inklusief alle lasten, vakantiegeld, pensioen etc. etc.), deze houdt daar per dag zo’n 15 euro netto aan over, twee keer per dag een half uur wassen.
  Als je ziek wordt, bijvoorbeeld griep, even bellen en de hulp komt extra vaak.
  In de plannen van dit bruine kabinet wordt dit allemaal onmogelijk. Een zorginstelling bepaalt wie er komt, en dat moet ook een week vantevoren worden afgesproken. Als je ziek bent, jammer dan, blijf maar lekker zweten in je bed. Als de hulpen zelf ziek zijn, nog jammerderder, dan komt er helaas niemand. Wil je niet door een jong broekje gewassen worden? Dan geen wasbeurt, eigenwijze ondankbare patient datjedurbent.

  Dit zal de praktijk worden in dit akelige land. Dit mogen we niet goedvinden.We moeten die stront uit de ogen van dit bruine kabinet halen en ze weer in de beerput terugdonderen waar ze uitgekropen kwamen.

 3. Die stront kan trouwens wel in die ogen blijven zitten voordat ze weer in de beerput geplempt worden, is beter, kunnen ze de weg terug nooit meer vinden.

 4. de VVD,CDA en de PVV willen niet luisteren naar de argumenten van de andere oppositie partijen.en naar per saldo en naar alle andere belangenverenigingen als het betreft voor het behouden voor het PGB zoals het nu is.de oppositie partijen mogen alleen maar gedogen en hebben verder niets te vertellen over het PGB wat het kabinet betreft.ook het centraal plan bureau wil dat het PGB terug wordt gedraaid omdat ze er van overtuigd zijn dat het zoals het nu is veel goedkoper is.de GGZ stapt naar de rechter om de eigenbijdragen af te schaffen.omdat het ook de zwakste van de samenleving zijn die het boete kleed weer aan moeten trekken.en ik ben er nog steeds van overtuigd dat de mensen met PGB ook de zwakste van de samenleving zijn,op enkele uitzonderingen na gelaten.ik vraag me dan ook af waarom de oppositie partijen en per saldo en allen andere die tegen het afschaffen van het PGB zijn ook niet naar de rechter stappen om het afschaffen van het PGB ongedaan te maken.!!!

 5. Sprak van de week iemand die in de psychische zorg werkt in Rotterdam. Ook daar is het productie draaien, mensen helpen? Daar zijn ze niet meer voor. Rotterdam schijnt zo goed als ‘schoon’ te zijn voor wat betreft daklozen. Dat zal wel snel over zijn met alle maatregelen van dit walgelijke bruine kabinet. Mensen die hulp nodig hebben moeten overal zelf voor gaan betalen, mensen die toch al geen cent te makken hebben en geholpem móeten worden vallen dus tussen wal en schip en worden de slachtoffers van dit vreselijke, nare, a-sociale glibberkabinet.

 6. @5 – Maar jammer genoeg draait men in de zorg al langer “productie”, terwijl geen enkele hulpverlener, beleidsmedewerker of manager er een goed woord voor over lijkt te hebben (en ik heb er een heleboel gesproken, helaas). Veel van wat “Rutte 1:0” aan het doen is, is de culminatie van een uitholling, die wel al vele jaren bezig is. Dat gezegd hebbende maakt “Rutte 1:0” het natuurlijk wel belachelijk bont. Maar toen de zorg onder de zogeheten “marktwerking” kwam te staan was toch eigenlijk al duidelijk, dat de toekomst niet veel vrolijks zou brengen…
  😉

 7. 6, MadPride, hallo,

  maar ik denk dat beleidsmedewerkers en managers zichzelf niet zo snel zullen afschaffen hoor. Ze hebben er alle belang bij dat ze in een markt werken, en een marktconform salaris ( jajajaja, kan het schimmiger) , ontvangen.
  Juist uit die hoek is het voorstel gekomen om geld uit de AWBZ direkt aan hun instellingen uit te gaan betalen en het PGB af te schaffen.
  Ik heb het nu niet over de gewone verzorgers, die werken voor een rotloontje en moeten dat ook voor steeds minder gaan doen.

 8. @7 Je hebt ongetwijfeld gelijk waar het een heleboel managers (het merendeel wellicht?) betreft, maar de managers, waar ik mee te maken heb gehad in mijn werk voor talloze cliëntenraden waren toch echt wel sceptischer. Dat heeft waarschijnlijk ook met de sub-sector te maken waarbinnen de managers hun werk proberen te doen (in mijn geval de langdurige GGZ zorg).
  😉

 9. Wij hebben 2 kinderen van 10 en 12 met een handicap (downsyndroom en asperger). Beide kinderen hebben bijna fulltime toezicht en begeleiding nodig. Langer dan een half uur kunnen ze beiden niet zonder bijsturing/aansturing door één van ons. Wij krijgen voor beiden PGB. Daarmee hebben we een heel maatwerkpuzzeltje rondom ons gezin gebouwd, met naschoolse opvang, buddies, begeleiding bij allerlei zaken waar wij als ouders niet geschikt voor zijn, logeeropvang om bij te komen (iedereen moet hier van alles en van elkaar bijkomen, anders trekken we het niet)… En idd betalen we ook een beetje aan mijn partner uit. Hij is gestopt met zijn vaste baan, omdat het niet meer ging. Hij werkt op projectbasis maximaal 2,5 dag per week. De overige tijd staat ter beschikking aan de kinderen. Voor beide kinderen moeten wij elke cent verantwoorden, tegenover elk bedrag moeten rekeningen en urenverantwoordingen staan, en bovendien een zorgplan, met wat er precies wordt beoogd met de inzet van begeleiding. Er zijn vast mensen die wat rommelig met het PGB omgaan, er zijn vast ook mensen die de ruimte die ontstaat met wat extra geld af en toe benutten om iets leuks/fijns voor zichzelf te regelen; maar dat zijn uitzonderingen, en bovendien gaat dit om kleine bedragen; want voor alle serieuze bedragen – ook die je aan jezelf uitbetaalt – moet je immers een goed onderbouwd verhaal hebben. Het afschaffen van het PGB, de overheveling van begeleiding naar de WMO, het afschaffen van logeeropvang/respijtzorg, haalt onze delicate balans enorm onderuit. Met natura-zorg is onze puzzel niet te leggen. Mijn PGB adviseuze, die ons leven helpt op de rit te houden, en nota bene daar niet eens meer een rekening voor mag sturen per 1/1/12, legde me uit dat mijn beide kinderen in aanmerking zullen komen voor een Verblijfsindicatie (ZZP)… Dat we dat niet doen, is omdat we erin geloven dat ze thuis het best tot hun recht komen. Ik moet er niet aan denken.
  Ik denk dat de StaS zich schromelijk misrekent… Heel veel van de gezinnen die ik ken, zullen een verblijfsindicatie aanvragen, zodra het einde van het PGB in zicht komt. Niet omdat het klaplopers zijn. Maar omdat ze geen alternatief meer hebben – zonder PGB stort het gezin in… En om dat te voorkomen zal verblijf de enige oplossing zijn om in de benodigde zorg te kunnen voorzien.
  Ik hou mijn hart vast…

 10. 9:

  ISO, zoals jullie zijn er op het ogenblik tienduizenden mensen van wie het leven eenvoudigweg wordt verwoest.
  Dit moet stoppen, deze lui moeten worden gestopt.
  Soms lees ik op internet over mensen die wellicht naar een verpleeghuis zouden moeten, ze schrijven dat ze dan liever zelfmoord zouden plegen. Dit is geen zelfmoord, dit is moord. Met aan het hoofd van de bedenksels een vrouw die arts is, en het maar wat graag uit wil voeren.
  Het moet hartverscheurend zijn te leven met de dreiging dat je je twee kinderen misschien af moet gaan leveren bij een instelling, of dat andere burokraten gaan bepalen wat goed is voor jullie.
  Den Haag weet de effekten, de regenten weten heel goed wat ze doen, het kan ze geen ene moer schelen. Deze lui zijn in staat tot alles. We gaan ze stoppen.

 11. Naar wat ik van de week uit een gesprek heb begrepen met iemand uit de zorg, is er gefraudeerd in de psychische zorg. Dat zouden ze gewoon kunnen tegengaan met goede regelgeving en controle, het was maar een klein deeltje en blijkbaar is bekend wat er mis was en hoe dat op te lossen is. Maar ‘men’ in Den Haag wil alleen met de botte bijl werken. Die bruinen willen scoren en zullen wel eens ‘even’ orde op zaken stellen 😥 Dat ze nu alle mensen met een PGB laten bloeden is asociaal en ten hemel schreiend voor mensen als ISO.

 12. Ach mensen leer de echte reden toch eens. Er komen 2 bestuurs lagen bij tussen dat geld en de burger. En de burger krijgt het geld rechtstreeks niet meer maar die gaan naar een derde laag zoals een verzorgings tehuis of thuiszorg instantie..

  Kortom… waar gaat het heen. JUIST DE MANAGERS! De studiemaatjes van de VVD, de Corpsballetjes. Die zagen die centen en wouden daar ook wat van hebben, daarom mag nu de verzkerings maatschapij, de gemeente en de zorg instantie die betaalt moet worden mee teren hiervan. Geen cent gaat meer naar de zieke maar meer centjes naar de manager.

  Henk en Ingrid laten zich zo het graf inleiden al feestend hossend op de laatste Limbabwaanse Limbo Top 50, terwijl nog meer geld van hun belasting centjes terechtkomt bij de managers waarvoor ze origineel op de PVV stemden om dat tegen te houden.

  Welkom in Nederland waar de Corpsbal en de Pestkop regeert.

 13. Jongens, jongens, jongens…
  Al die afkeer jegens de managers in de zorg, dat is toch echt het gevolg van een gedachte, die Pim Fortuyn ons heeft aangedaan. Die had gelijk, toen hij beweerde, dat er in de zorg behoorlijk wat bespaard zou kunnen worden op managers en beleidsmedewerkers. Hij heeft echter m.i. en als het ware “by the way” ook de mythe, dat alle managers in de zorg geldwolven zouden zijn, in de wereld geholpen. En sorry: dat is niet waar!!!
  😉

 14. @13, Dat is ook niet waar..
  maar bij veel van de schaalvergroting instanties zoals moderne bejaarden tehuizen wel. Ook bij de zorgverzekeraars en grote thuis zorg instanties. Die werken op winst. Die zagen dat met het PGB de kleine concurrerende zorg boerderij hun centjes kreeg. Die was aantrekkelijker dan hun… dus daar moest wat aan gedaan worden.

  Dit is gewoon concurrentie uitschakelen en twee bestuurslagen toevoegen zodat het bij de grote jongens terecht komt. Niet een Manager van een zorg boerderij of een ander kleiner initiatief. Die zijn nu straks lekker weer weg, gelukkig maar want daar konden we niet mee concurreren natuurlijk. Minimaal 20000 zorgbehoevenden op 1 hectare grond. Net als de Megaboer, de Mega zorg. Schaalvergroting is overal het antwoord op.

 15. Sorry, ik had het iets duidelijker moeten stellen: “de mythe, dat ALLE managers in de zorg geldwolven zouden zijn, in de wereld geholpen. En sorry: dat is niet waar!!!”

Reacties zijn gesloten.