Petitie: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht!

We zijn hier niet zo van de petities, maar dit is heel zinnig. Denk niet dat wat gisteren in de VS gebeurde, hier niet kan gebeuren. Ook in Nederland is het recht op abortus niet wettelijk verankerd en ook in Nederland wil (extreem)rechts vrouwen in broedmachines veranderen. Teken daarom de petitie van het Humanistisch Verbond om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen.

Het moment is nu om dit voorgoed te veranderen. We zien in de Verenigde Staten wat er kan gebeuren als abortus niet wettelijk is verankerd. Ook in Nederland is de regelgeving kwetsbaar.

Daarom nu onze oproep aan de politiek: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht. De petitie is al meer dan 20.000x ondertekend!

Over de hele wereld probeert een groeiende ultraconservatieve beweging abortus onmogelijk te maken. Alles lijkt erop dat in de VS de mogelijkheid tot abortus in veel staten wordt teruggedraaid. In El Salvador kreeg deze maand nog een vrouw 30 jaar gevangenisstraf omdat haar miskraam als abortus wordt beschouwd.

In Europa is in Polen en Hongarije abortus weer strafbaar. De anti-abortuslobby krijgt steeds meer terrein en onderhoudt nauwe banden met Amerika. Abortus strafbaar maken zorgt niet voor minder abortus. Het zorgt alleen maar voor onveilige abortussen.

Intimidatie bij abortusklinieken, abortus in het wetboek van strafrecht, subsidie die aan anti-abortusorganisatie wordt verstrekt. In Nederland is de situatie broos.

Laten we vooropstellen: de zorg in de klinieken is goed. Maar in de huidige situatie zijn abortusartsen in feite strafbaar. Abortuszorg zou onderdeel moeten zijn van de reguliere zorg. Zodat je terecht kunt bij een hulpverlener die jij kiest, zodat er niet langer taboes op rusten, en vooral: zodat dit recht op vrije keuze voortaan goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet.

Daarom roepen wij de Tweede Kamer op: haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht!

Uitgelichte afbeelding: By Paula Kindsvater – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71483230