Peiling: PvdA komt terug, VVD blijft dalen, SP maakt niks klaar

Laten we weer eens een peiling bekijken. Bij de aantallen op zichzelf kun je in het algemeen vraagtekens zetten, maar de trends kloppen meestal wel. En die zijn toch opmerkelijk te noemen, in deze peiling van Maurice de Hond.

Bron: Peil.nl

De daling van de VVD zet door, en je zou kunnen veronderstellen dat ze hun rechts-extremistische vleugel, die zich te sjiek voelt voor het plebs van de PVV, aan de FvD – de PVV met minder lelijke stropdassen en duurdere woorden – aan het verliezen zijn. De PVV blijft stabiel rond de 20 zetels, dus met deze mogelijke openbaring van kast-extremisten bij de VVD blijken we nu potentieel zo’n 30 zetels aan xenofobe fascisten in de Kamer te hebben. Heel verrassend is dat niet, want dat bleek al eerder uit de pieken die de PVV scoorde in vroegere peilingen.

Wat verder vooral opvalt, naast de – wederom terechte – neergang van het CDA na hun pogingen de VVD rechts in te halen op xenofoob gebied, is enerzijds de wederopstanding van de PvdA en anderszijds de SP die voor de zoveelste keer niet van een knock-out geslagen PvdA heeft kunnen profiteren. Wat ze precies aan het doen zijn is mij onbekend, maar werken doet het niet. D66 verliest zoals gebruikelijk weer serieus zetels tijdens regeringsdeelname. Dat is iets waar díe partij nog nooit mee om heeft kunnen gaan, regeringsdeelname.

Hoe dan ook lijkt het politieke landschap nog verder te versnipperen nu ook rechts, na vele decennia de gelederen gesloten hebben weten te houden in de VVD en het CDA, in stukken uiteen valt. Maar zelfs al die stukjes bij elkaar zijn niet genoeg voor de ultieme rechtse natte droom, immers VVD+CDA+FVD+SGP+PVV= nog steeds maar 69 zetels.