”Misschien lopen alle nationalisten zaterdag 28 februari wel gezamenlijk in één mars. Dan is de eerste Pegida-demonstratie in Nederland” mijmert een woordvoerder van de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet in het NRC aan het begin van dit jaar. “Wij proberen aansluiting van gelukszoekers, neonazi’s en gekken te voorkomen” stelt Raffie Chohan van Pegida Nederland in augustus op Radio 1. De aangekondigde Pegida demonstratie van februari heeft niet plaatsgevonden. Op 11 oktober ondergaat Pegida Nederland wél haar vuurdoop. Wat kunnen we van deze organisatie verwachten? Een spreekbuis voor bezorgde burgers? Of een verzameling van extreemrechtse activisten?
Sinds november 2014 vinden er in Duitsland wekelijks Pegida demonstraties plaats. Edwin Wagensveld is een in Duitsland wonende Nederlander en vanaf het begin bij de demonstraties betrokken. Hij ziet de aantallen deelnemers aanvankelijk sterk groeien. Van ongeveer duizend op de eerste demonstratie in Dresden, tot drieduizend twee weken later. Begin 2015 vraagt de PVV of Wagensveld een steunbetuiging van Geert Wilders voor wil lezen. Op 25 januari brengt hij Wilders’ boodschap ten gehore voor ruim vijftienduizend demonstranten in Dresden. Wagensveld heeft zich ontwikkeld van deelnemer tot populaire spreker en organisator.
Ondanks dat de Duitse Pegida demonstraties relatief makkelijk te bezoeken zijn, valt het aantal Nederlandse deelnemers mee. Raffie Chohan loopt namens de Dutch Defence League mee bij Pegida demonstraties in Düsseldorf en Wuppertal, waar ze Wagensveld ontmoet. De extreemrechtse veteraan Alfred Vierling ziet Wagensveld in Dresden de steunbetuiging van Wilders voorlezen. En een maand of twee later spreekt Geert Wilders persoonlijk een demonstratie toe in Dresden. Er zijn wel meer Nederlandse Pegida activisten, maar echt veel worden het er niet.
Pingback: Zo gaan bezorgde burgers te werk | Krapuul