PEGIDA is niets te dol om links te demoniseren

Na de anti-AZC demonstratie van afgelopen zaterdag in Enschede, die georganiseerd werd door de extreemrechtse actiegroep Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG), verscheen er een berichtje op de Facebookpagina van PEGIDA waarin de linkse activist Frank van der Linde ervan beschuldigd wordt dat hij de Hitlergroet gebracht zou hebben. In werkelijkheid waren de enigen die die dag een Hitlergroet brachten twee anti-AZC demonstranten, zoals op een filmpje van Powned(na 0:31) duidelijk te zien is.

De demonstratie in Enschede werd door PEGIDA Nederland ondersteund. Activist Frank van der Linde was die dag naar Enschede afgereisd om op vreedzame wijze een tegengeluid te laten horen. Zoals op te zien en te horen is riep hij enige malen “Vluchtelingen welkom!”, alvorens een anti-AZC demonstrant hem woedend aanvloog. Tijdens het roepen had hij eerst zijn arm naar voren gericht waarbij hij met zijn wijsvinger naar voren wees. Gedurende een kort moment was daarna zijn hand in een vlakke positie. PEGIDA Nederland meent hiervan misbruik te moeten maken om hem valselijk te beschuldigen van het brengen van de Hitlergroet. Hoe diep kun je zinken? Dit soort misleiding belooft weinig goeds voor de toekomst mocht PEGIDA in Nederland verder groeien. Maar goed, hopelijk kunnen de meeste mensen wel door de leugens van PEGIDA heen prikken.

Extreemrechts heeft overigens een traditie hoog te houden voor wat betreft het verspreiden van leugenachtige informatie. Zo was PVV-er Martin Bosma verantwoordelijk voor het onzinnige verhaal dat Hitler een socialist zou zijn geweest. Onzinnig of niet, in bepaalde kringen sloeg het zeker aan. In de Tribune (het ledenblad van de SP) van januari 2016 stond een artikel over de rechtse hetze tegen vluchtelingen. Twitteraar Ton Aarts vond in een paar weken tijd meer dan 25 hoaxes, die verspreid werden door het PVV-Eerste Kamerlid René Dercksen.

Rechts verwijt links regelmatig dat het de rechterflank demoniseert. Daar kun je over discussiëren, want in een gepolariseerde samenleving gaan heftige beschuldigingen natuurlijk over en weer. Maar één ding staat vast: Links heeft daarbij geen absurde leugens nodig.