Pegida gaat komende zaterdag flyeren bij Al Furqaan moskee in Eindhoven

De nazi-beweging Pegida mag op 19 juni demonstreren in Eindhoven. Eerder wees burgemeester Jorritsma diverse aanvragen van Pegida af uit angst voor rellen. Führer Edwin Wagensveld kondigde vandaag echter aan geen gebruik te zullen maken van het aanbod van de gemeente. In plaats daarvan gaat Pegida komende zaterdag flyeren bij de Al Furqaan moskee.

Pegida wilde eigenlijk demonstreren bij de Al Furqaan moskee, maar dat verzoek werd door Jorritsma afgewezen. Een eerdere demonstratie van Pegida bij de moskee leidde tot flinke rellen toen een groep van enkele honderden jongeren probeerde de nazi’s tegen te houden. Pegida mag demonstreren op het Stadhuisplein, waar ook de benodigde ruimte is voor de aangekondigde tegendemonstratie.

Pegida kan zich niet vinden in deze locatie en kondigde vandaag op Twitter aan a.s. zaterdag te zullen flyeren bij de Al Furqaan moskee.


Daarmee lijken alle ingrediënten voor een nieuwe rel aanwezig, iets waar Pegida uiteraard op hoopt. De regels voor flyeren verschillen per gemeente. In sommige gemeenten is flyeren zonder vergunning toegestaan, in andere niet. Uiteraard kan Jorritsma – ongeacht hetgeen er in de APV geregeld is – het flyeren verbieden uit angst voor verstoring van de openbare orde, in welk geval Wagensveld zichzelf weer kan presenteren als martelaar van het vrije woord.

Ongetwijfeld volgen er nog verschillende updates….

Uitgelichte afbeelding: Edwin Wagensveld samen met neo-nazi Ben van der Kooij tijden een demo van Pegida in Amsterdam