Paul de Grauwe, een van ’s werelds topeconomen, heeft het gehad met de bankiers.
Opnieuw konden we vernemen dat de bonussen nodig waren om topbankiers aan te trekken. Zonder die bonussen vluchten die competente mensen naar het buitenland. En wie zal dan onze banken nog met vaste hand leiden? Het probleem van dit argument is dat het grijs gedraaid is. Vóór de crisis hoorden we hetzelfde liedje. We moesten onze topbankiers bonussen geven anders zou al het bankentalent naar het buitenland vluchten en onze competitiviteit onherroepelijke schade ondervinden. Hadden we die exodus maar aangemoedigd, misschien waren we dan niet in de problemen geraakt. (De Morgen)
Opmerkelijk is dat De Grauwe dit schrijft. Een vooraanstaande Nederlandse econoom zou zich wel ontelbare malen bedenken voordat hij zoiets schrijft. Dat is meteen einde carrière.
Deze ene keer bestaat er wel een simpele oplossing: een failliete bank niet redden.
“De Markt” zal het richten.
@1 Grappig dat men dan ineens niet meer in marktwerking gelooft bij met name de VVD.
Moet er weer een overbetaalde gehaktbal de boel runnen voor 500.000 euros/jaar. En wat gebeurd er …… precies als voorheen. Graaien graaien graaien in een wagentje en als je dan niet graaien kan dan naai ik je. Graaien graaien in ….. etc…
Marktwerking is alleen voor het plebs.
@2 Ook de SP rept met geen woord over banken laten omvallen: http://www.sp.nl/standpunten/cd_260/standpunt_over_banken.html
Obama werd op het meest geschikte moment president.
De banken hingen aan een zijde draadje.
Hij had alles om toen in te grijpen.
Ook in Nederland had Bos alle gelegenheid.
They screwed it.
Waarom, is een vraag die ik nog steeds niet beantwoord heb gezien.
@4 Waarom, dat heeft te maken met de mythe van de “systeemrelevante bank”. De mythe vertelt, dat als een van deze banken omvalt, er meerdere zullen volgen en het hele financiele stelsel een zware klap krijgt. Dit, omdat de financiele instellingen elkaar ongebreideld veel geld lenen en onderling hun producten verkopen.
De aankondiging dat banken niet meer gered worden, zal werken als een rem op die onderlinge afhankelijkheid en voor een beter bestuur van de afzonderlijke financiele instellingen zorgen.
Mocht het toch mis gaan, om zo beter. Het hebben van en handelen met geld moet zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt worden. De enige manier om de hegemonie van De Markt duurzaam te doorbreken en dus de wereld “sterker en socialer” te maken.
De Grauwe heeft natuurlijk gelijk.
Ik heb hier al vaker om aandacht gevraagd voor dit item.
Des te triester is het om te moeten lezen dat de Eurofielen nog steeds er niks van snappen.
De bankensector is niet te redden.
En wat doet Europa : banken redden.
En ook nog eens met publiek geld wat onttrokken wordt aan de economie.
Dat er nu geen banken meer gered zullen worden is een SPROOKJE.
Er is al 60 miljard gereserveerd voor banken reddingen via het ESM.
En als dit fonds te leeg raakt zullen lidstaten gevraagd worden om weer bij te dragen.
@6 Dat is niet correct. Staten redden “hun” banken. Als ze daardoor in de problemen komen en lid zijn van de EU en de Euro als betaalmiddel hebben, kunnen ze leningen VIA het ESM krijgen. Het ESM is niet meer dan een berg geld die als borg dient voor leningen aan lidstaten.
@7
Ik zou het toch eens nakijken als ik u was.
Overigens is al 53% van de bedrijven die bonussen uitkeren bezig met loonsverhogingen.
Zodat het uiteindelijke resultaat hetzelfde is.
SYMBOOLPOLITIEK dus.
@1 Cornelis,
De banken failliet laten gaan? En wat dan?
@9
Niet dan ?
Is in mijn ogen de enige juiste oplossing.
Bankensector is niet te redden.
Nationaliseren is problemen overnemen.
Kijk naar Dexia in Belgie.
Detroit gaat failliet en de Belgische belastingbetaler mag minstens 110 miljoen bijdragen.
@9 Dan is er koffie.
De banken hoeven van mij niet over de kop gaan, maar sommigen doen dat wel. Meestal door mismanagement in de vorm van overdreven risico’s. Het is toch van de zotten, dat een bank een beetje kan gaan zitten gokken met geleend geld, met als enig risico dat de belastingbetaler moet dokken als het mis gaat en de betreffende managers, na het ontvangen van de contractuele boni ook nog eens met veel geld worden weggestuurd.
Ik denk dat het zekere wegvallen van staatssteun al zal leiden naar een betere risicobeheersing en een beter intern toezicht op het personeel dat de beslissingen neemt. Ook banken moeten worden overgelaten aan De Markt.
Het laten vallen van banken kunt u vergeten ,in BRUSSEL is men nu bezig om bij het redden van banken zeker ook de kleine spaarder mee te laten betalen .Men is daar momenteel bezig om er een wet door te krijgen om zowel de spaarder met meer als 100.000 euro en onder dit bedrag mee te laten betalen aan de redding .En om een bank run te voorkomen is men van plan om indien nodig dit in een weekend te doen .En ook dat er minstens een minimale geld opname kan plaatsvinden van zeg 20 dagen met een maximum van hooguit 200 euro .zodat u daarna maar af moet wachten hoeveel spaargeld u nog over hebt .Van ROMPUY PROBEERT DIT ER HEEL STIEKUM DOOR TE KRIJGEN .En hiermee blijkt weer hoe wij belazerd worden door zowel BRUSSEL als onze eigen regering
@12 In dat geval gaat de redding ten koste van de spaarder, niet de belastingbetaler. (Bovendien zijn volgens de plannen van Brussel de aandeelhouders en de investeerders het eerst aan de beurt om te dokken.)
En ook hier geldt De Markt. Een spaarder zal gaan kijken, wat voor een beleid de bank voert en of zijn spaargeld daar wel veilig is. Ergo, de banken moeten voor een goed beleid zorgen om spaarders aan te trekken.
@10 Theo,
Zonder banken werkt de economie niet.
@11 Cornelis,
Het failliet laten gaan van banken is in de VS geprobeerd aan het begin van de kredietcrisis. De regering Bush was bijzonder voor marktvrijheid, weet je nog? Maar na het faillissement van Lehman Brothers bleek het middel erger dan de kwaal. De banken waren dermate met elkaar vervlochten dat er een complete ineenstorting van de bankensector dreigde en daarmee van de economie.
Wat De Grauwe bepleit is dat er serieus werk wordt gemaakt van herstructurering van de bankenorganisatie. Dat gebeurt nog steeds niet. Business as usual kan niet meer.
@14 En juist om business as usual te doorbreken, moet iedereen en alles duidelijk gemaakt worden dat er in de toekomst niet meer gered gaat worden. Waarom, heb ik al in @5 en @11 beargumenteerd.
Ik vind dat de EU goed op weg is met het in de eerste plaats in het vizier brengen van de investeerders en aandeelhouders, maar er moet meer gebeuren en strenger bewaakt.
@14
U blijft hangen in dit systeem.
Een systeem met rente en gebaseerd op economische groei is niet op lange termijn houdbaar.