Parijs maakt alle openbaar vervoer gratis

Parijs heeft voor de tweede opeenvolgende dag het openbaar vervoer gratis gemaakt, in een ultieme poging de afschrikwekkende luchtvervuiling in de stad terug te dringen. Daarnaast is het auto’s met een even registratieplaat verboden zich vandaag in Parijs op de weg te bewegen. Gisteren waren de auto’s met een oneven registratienummer de klos. Meer dan 1700 bestuurders werden woensdag beboet omdat ze zich ondanks het verbod tóch op de weg bevonden.

De stad worstelt met de ergste luchtvervuiling in tenminste 10 jaar, een gevolg van een combinatie van autoverkeer, de stupide gewoonte houtkachels te gebruiken en het windstille weer waardoor vervuilende deeltjes in de lucht blijven hangen. De burgemeester heeft al aangekondigd indien nodig het verbod te zullen verlengen. Gisteren bevonden zich meer dan 80 microgram kleine deeltjes (PM10) in elke kubieke meter luchtdeeltjes, iets wat niet al te best is voor de ademhalingsorganen. Een half uurtje joggen staat in dergelijke omstandigheden gelijk aan het paffen van enkele pakjes sigaretten.

Zwaardere deeltjes belanden door de zwaartekracht snel op de grond, maar kleine deeltjes blijven bij het ontbreken van regen en/of wind langer in de lucht hangen.

Bron: The Independent