Paradise Papers bewijzen waanzin van het kapitalisme

We worden niet geboren wie we zijn. Ondanks dat we keuzes kunnen maken, worden we ook deels beïnvloed door de omgeving, de cultuur en het dominante denken. Dat bevestigen de verhalen die nu opduiken in de Paradise Papers.

Een groot deel van die mensen deed niets onwettigs. Ze gebruikten en misbruikten de wetgeving om hun belastingtarief tot 0 euro te herleiden. Met andere woorden, het zijn de omgevingsfactoren die zorgen dat miljarden euro’s belastinggeld worden ontvreemd. Eerder dan onderzoekscommissies, moet dan ook meer aandacht gaan naar ‘het systeem’ dat wettelijke constructies toelaat die het mogelijk maken dat er via belastingparadijzen belastingen worden ontweken.

Het heeft dan ook geen zin om alleen de fiscale wetgeving aan te passen, zonder de fundamenten van het huidige dominante denken te veranderen. En dat is meer dan dringend, want de gevolgen die we vandaag hiervan zien, en dat op alle terreinen van de samenleving, brengt ons tot decadente en normloze toestanden.

Op de vraag in zijn lied Waarom de waanzin het gezond verstand versloeg, heeft zanger Bart Peeters geen antwoord. Maar misschien vinden we een antwoord als we bepaalde toestanden in vraag stellen. Het zal alleszins het denken verhelderen.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be