Paniek lijkt toe te slaan bij Trump en in Witte Huis

Na het bekend worden van de bijeenkomst die Donald Trump jr. had met de Russische advocate Natalja Vetelnitskaja is er volgende week een hoorzitting gepland met Trump jr. en tevens Paul Manafort voor de Judiciaire Senaatscommissie. Toen Trump jr. na een aanvankelijke toezegging te zullen verschijnen ineens niet meer reageerde op vragen van deze commissie liet  voorzitter Chuck Grassley (R) weten de beide heren zonodig te dagvaarden voor die zitting. Wat mij me overigens ineens deed afvragen waarom Michael Flynn, met wie de hele Rusland affaire immers begonnen is, nog niet gehoord/gedagvaard is?

Afgelopen week leek Donald Trump sr. op zijn beurt in een interview met de New York Times doorschemeren dat er wat hem betreft wel een grens is aan wat Special Counsel Robert Mueller mag onderzoeken, en dat die ligt bij Trumps zakelijke activiteiten en financiën. Dit is volstrekt onwettig; juist een Special Counsel mag alles wat hij zoal tegenkomt tijdens zijn onderzoek grondig onderzoeken, onder andere reden waardoor toenmalig Special Prosecutor Kenneth Starr op het spoor kwam van de Monica Lewinsky affaire met Bill Clinton, een onderzoek dat begonnen was vanwege een heel andere kwestie.

Als reactie daarop werd prompt bekend dat Mueller wel degelijk een onderzoek naar Trumps zakelijke activiteiten was begonnen en dat het opvragen van diens belastinggegevens daarbij zeer wel mogelijk was.

Temidden van dit toenemend aantal juridische bedreigingen van Trump werd gisteren bekend dat hij zijn persoonlijke advocaat Marc Kasowitz ontslagen heeft, dan wel dat die zelf opgestapt zou zijn, en dat ongeveer tegelijkertijd zijn juridische woordvoerder Mark Corallo is opgestapt. Die hebben wellicht ook geen zin meer in deze waanzin. Eerder las ik eens een commentaar van een andere advocaat dat Trump onder advocaten de reputatie had niet te luisteren en niet te betalen.

Het is voorstelbaar dat dit Trump allemaal een beetje teveel aan het worden is, en hij is dan ook naarstig aan het zoeken naar mogelijkheden Mueller af te stoppen, onder andere of hij rechten heeft medewerkers of familieleden als president te pardonneren, tot aan zichzelf toe. Als in “Ik, president van de Verenigde Staten, vergeef Donald Trump voor alles wat hij misdaan heeft”.

Overigens kan Trump, als ik het goed begrepen heb, Mueller niet direct ontslaan, dat zou via vice-Attorney General Rod Rosenstein moeten, en als die niet wil zou die weer eerst ontslagen moeten worden, een scenario dat Nixon destijds ook volgde, met weinig succes.