Paddestoelen gevuld met linzen

Ik had mij eens laten overhalen om elke maand voor 5 euro of zo een boek afkomstig uit een of ander exotisch land te ontvangen, waar je normaal niet zo snel iets van zou lezen. Op een enkel interessant boek na was er echter toch niet zoveel bij, vond ik. Echter één keer zat er een Indiaas kookboek bij, en aangezien ik dol ben op Indiaas eten was dat toch wel een aanwinst.

Overigens houd ik erg van vlees en vis, maar vooral bij het eten van vlees voel ik mij erg gewetensbezwaard, dus dat doe ik nog maar heel sporadisch. Ja, vissen sterven ook een gruwelijke dood, ik weet het. Ik heb geen rechtvaardiging voor het zeer regelmatig eten van vis anders dan dat die evolutionair toch een stapje verder van ons af staan. Zwak, inderdaad, maar ik blijf het moelijk vinden puur vegetarisch eten interessant te houden. Maar Aziatisch eten in het algemeen, en Indiaas in het bijzonder, met hun vegetarische specialisaties, kan daar wel een oplossing voor zijn met hun specifieke kruiden.

Ik ben verder geen echte kookhobbyist, dus tot voor kort had ik het boekje nog niet gebruikt, maar één gerecht eruit heb ik nu twee keer gemaakt en dat is niet onaardig: Paddestoelen gevuld met linzen

(ik moet bij linzen trouwens altijd aan Neil van The Young Ones denken, die dat uitsluitend leek te eten).

Benodigdheden:

250 gr groene linzen
1 limoen, in vier stukjes (door mij gewijzigd in ½ limoen, anders wordt het wat overheersend)
2 teentjes knoflook (ik zou zeggen, doe er 3 of 4, niet van dat voorzichtige)
20 gr korianderblad (ik weet niet hoeveel ik gebruik, maar hier ben ik wel voorzichtig mee; gaat snel overheersen)
1 grote ui
1 rode paprika
1 gele paprika
175 gram jonge spinazie (jonge? Hoe kom ik daaraan? Ik pak gewoon een paar deelblokjes gesneden spinazie hoor)
3 eetlepels middelscherpe madras kerriepasta
4 portobello padddestoelen

(En ja, dit kun je allemaal bij Albert Heijn krijgen, tot mijn lichte verbazing. Ik heb alleen een kwartier lopen zoeken naar de linzen).

  • Verwarm de oven voor op 190 graden (stand 3-4 bij gasoven)
  • Kook de linzen in behoorlijk ruim water (het neemt heel veel op) met de partjes limoen en de knoflook
  • Laat 10 à 20 minuten koken (in het boek staat 10, maar dat is dus te kort)
  • Giet (zonodig) af en verwijder de limoenschillen, koriander (als je die nog terugvindt) en knoflook
  • Snij de ui en paprika’s in kleine stukjes
  • Fruit de ui, en voeg daarna de paprika toe
  • Voeg na een paar minuten de linzen en de kerriepasta toe
  • Voeg 6 eetlepels water toe ((60 ml dus, dat gepiel met die lepels altijd)
  • Laat het geheel nog 2 minuten sudderen
  • Bak de paddestoelhoeden in de tussentijd aan beide kanten lichtbruin in een koekepan met olie
  • Leg de paddestoelhoeden op een braadslee en schep de linzenvulling erop
  • Sprenkel nog een klein beetje olie erover en zet de paddestoelen 20 minuten in de oven
  • Sprenkel daarna het eventueel uitgelopen vocht daarna over de vulling


 

Ik heb dit allemaal in mijn eentje opgegeten, maar dat was dan wel een forse portie.

 

2 gedachten over “Paddestoelen gevuld met linzen”

  1. Af en toe een stukje vlees, daar hou ik ook wel van.liefst een eerlijk stukje, dan hoef ik me niet bezwaard te voelen. Ik heb geen moeite met dood dier, zo lang het een redelijk leven heeft gehad.
    Boodschappen doen bij de AH vind ik dan wel weer steeds moeilijker.

  2. Bij de goede biologische supermarkt kun je hele lekkere vlees vervangers kopen. Maar je kunt ook zelf aan de slag bijvoorbeeld loempia’s maken, lekkere variatie met spinazie kunnen ook…. Hmmm heerlijk…. Dieren eten wel zo passee ^_^

Reacties zijn gesloten.