Paastraditie: de Protocollen van Mekka

Noot van de redactie: op de originele locatie zijn de diverse claims die gemaakt worden nog gedocumenteerd via uitklapbare teksten, die we hier evenwel weggelaten hebben. Ook hebben we al eerder naar dit artikel gelinkt, maar we plaatsen het nu nogmaals integraal wegens de aanhoudende hysterie van diverse cryptofascisten over het vermeende afnemen van onze tradities.

Hoe een antisemitische conspiracytheorie het belangrijkste verkiezingswapen van oa. de VVD werd.

Met Pasen viert haast niemand de verrijzenis van Christus meer, en ook het paaseipoepende knijn raakt uit de mode. De nieuwe nationale Paasviering bestaat uit hysterisch gillen dat de moslimsPasen afpakken. Elk jaar weer opnieuw.

Elk jaar blijkt dat ook opnieuw niet waar te zijn.
Waar komt dat nepnieuws dan toch steeds vandaan?

Zomaar wat voorbeelden:

2007

De Telegraaf en GeenStijl koppen: Moslims willen verbod paaseieren in Antwerpen!
Het blijkt niet waar te zijn. Het omgekeerde blijkt echter wel waar. De stad wilde religieuze uitingen van moslims verbieden.

2012

Brussel schaft kerstboom af uit angst moslims te kwetsen!
Oh nee, toch nietGelogen, het was een storm.

2016

De Hema schaft Pasen af!
Althans volgens VVD / PVV en hele ladingen aan media. Hema zou Pasen uit haar folder schrappen uit angst moslims te beledigen.
Blijkt volkomen lariekoek.

De bewuste folder is voorzien van een paashaas op de voorpagina, er staan 22 verwijzingen naar Pasen in, en de enige reden dat Halbe Zijlstra staat te oreren over een aanval op onze joodschristelijkhumanistische cultuur, is dat er naast het als paashaas verklede kind “vrolijk voorjaar” staat. Het is namelijk een voorjaarsfolder, die niet alleen met Pasen wordt gebruikt, maar een hele maand lang.

Meest bizarre artikel staat toch wel bij de diepzinnige onderzoeksjournalisten van 1Vandaag. Daar schreeuwt de kop “Hema schaft Pasen af“, maar dat wordt aan het eind gerelativeerd met een link, nota bene naar het extreemrechtse blog TPO, waar precies het omgekeerde staat: “Hema is helemaal niet op de multiculti-tour gegaan“. (U moet weten dat multiculti iets heel verschrikkelijks is in onze tolerante joods-christelijk-humanistische samenleving, daar moeten wij hier met alle drie onze culturen helemaal niets van hebben.)
De argumentatie van TPO is dat links álle culturen heeft aangevallen, en dat de Hema daarom nu geld probeert te verdienen door alle culturele verwijzingen te schrappen. En deculturalisering is volgens TPO nog erger dan multiculturalisering!

Het was volgens hen dus links, en niet de moslims… Behalve dat de folder dus gewoon vol met Pasen stond.

2016, uitstapje naar kerst

Volgens Rutte proberen moslims kerst te verbieden. Want sommige mensen zeggen prettige feestdagen, in plaats van fijne kerst. Hoe durven ze!
Onder die mensen… overigens Rutte zelf.

Intussen is GeenStijl aan het hetzen dat de Amsterdamse Zevende Montessorischool het kerstdiner voortaan winterdiner wil noemen.Daarmee schaft volgens de kop héél Amsterdam in één keer Kerstmis af.
Het blijkt een nepbericht.


Dat houdt mijn ex studiegenoot Michel Rog, Kamerlid voor het CDA, over wie ik al eerder schreef, niet tegen om het nepnieuws verder te verspreiden. Als mensen hem confronteren met het feit dat het niet waar is, reageert hij daar niet op en laat hij zijn tweet staan.

Er was nog een hele reeks andere nepnieuws berichten over de grote aanvallen op Kerst. Geen van allen waar.

2017: “Pasen door islamitische strotjes proppen”

Het AD komt met het nepbericht “Is het erg dat christelijke scholen symbolen in de paasviering schrappen?” Ze hebben ook nog een andere kop:
“Pasen wel/niet door islamitische strotjes proppen?”
Onze cultuur wordt volgens het AD bedreigd, want: “Sommige katholieke scholen schrappen christelijke symbolen in de paasviering om islamitische ouders niet tegen de borst te stuiten.” Het bericht is van A tot Z gelogen.

Met deze kop doet het AD.nl zijn best om de Eurabia samenzweringstheorieën weer nieuwe voeding te geven.
Dat lukt ze prima. Onder de Facebookpost over het artikel van het AD, staan 501 reacties. Het is een gezellig racistisch orgietje.

  • Slechts 1% (6 reacties) heeft door dat het nepnieuws is, en eist dat AD verantwoording aflegt. Dat doen ze uiteraard niet.
  • 99% van de reageerders vraagt zich op geen enkel moment af of het bericht wel klopt. Ook niet als de zes kritische reacties dat wel doen, ook niet als één van hen een link naar een factcheck post.
  • Slechts iets minder dan 3% heeft überhaupt kritiek op de terminologie in de kop: ‘islamitische strotjes’ terwijl je het over onschuldige kinderen hebt – en 97% dus niet.
  • Ongeveer 20% van de reageerders bestaat uit mensen die eisen dat moslims van christelijke scholen worden weggestuurd.
  • Nog eens 20% eist dat ze het land uitgegooid worden als ze voortaan niet in de paashaas geloven. Want, is de algemene teneur, dit land is niet van alle Nederlanders, maar alleen van mensen die wit en geen moslim zijn.

Het AD is nooit meer met een rectificatie gekomen.

Arjen Lubach doet vrolijk aan verspreiding van het nepbericht mee. Hij ziet de fictieve ondermijning van christelijke tradities door islamitische kinderen op christelijke scholen zelfs als reden… om christelijke scholen af te schaffen. Jawel.
(Vreemd genoeg kopt het AD nu niet dat de christelijke tradities op christelijke scholen in gevaar zijn door de voorstellen van Lubach…)

Kamervragen

De PVV en VVD vinden het allemaal niet genoeg en stellen zelfs Kamervragen over de knieval van christelijke scholen voor de islam.

Kamerleden Becker en Azmani stellen het scherp: ‘Vraag 6: Wat is de stand van zaken van de eerder aangekondigde wettelijke aanscherpingom de burgerschapsopdracht van het onderwijs aan te scherpen?’
De PVV topt deze kwaliteitsvragen, door gewoon maar meteen te vragen: “Hoeveel basisscholen in Nederland plegen op deze wijze verraad aan onze Joods-christelijke cultuur?”
Alleen:
Het is natuurlijk helemaal niet waar.

Radio 1 (vanaf 0:48) belde de Haagse onderwijskoepels en een achttal scholen op om het verhaal te checken. Allemaal bestrijden ze het AD verhaal.

“I don’t know where the eggs come from, and I have no idea why I feel a compulsion to hide them.”

Schooldirecteur Manuel Vera:
“Ik heb geen idee waar dat broodje aap-verhaal vandaan komt. Ik zie op mijn Rooms-katholieke school, waar veel verschillende culturen bijeen komen, dat als wij een christelijk feest vieren, dat we dat gewoon met elkaar doen.
Ik ben het zat, werkelijk zat! Dat er een tegenstelling neergezet wordt die wij níet herkennen, en ook niet in de scholen om ons heen!”

Ook alle andere koepels en scholen die Radio 1 sprak, herkennen zich geen van allen in de verzonnen aanval van de islam op hun christelijke tradities.

Het AD is evengoed nooit meer met een rectificatie gekomen.

Sterker nog de waarheid houdt Angela de Jong van het AD niet tegen om een paar dagen later opnieuw in de krant te beweren dat “de Albert Heijn zijn paasstol lafjes omdoopt tot ‘feeststol’ en bij de HEMA tegenwoordig de politiek-correcte ‘verstopeitjes’ in de schappen liggen en (…) nu zelfs al protestantse en rooms-katholieke scholen het feest uit de religieuze hoek trekken om islamitische leerlingen, maar vooral hun ouders, niet voor het hoofd te stoten.”

Gewoon stevig doorliegen als je betrapt wordt, dat is natuurlijk ook een tactiek. Een tactiek die prima past bij Angela, die begin dit jaar nog schreef: in tijden niet zo hartelijk gelachen, want er was eindelijk weer eens racisme op Tv!

Wat Pasen 2017 betreft: Ze heeft, oh god, de sociaal betrokken en diepvoelende rebel die ze is, uit boosburgerlijk verzet tegen haar eigen verzinsel over scholen, de hele Passion uitgekeken. “Ondanks dat er nauwelijks een echte ster onder de hoofdrolspelers was te bekennen”!
(Echt waar, ze schrijft dat echt, ik verzin het niet.)

Syp Wynia vraagt zich intussen in de Elsevier af: “Wordt Pasen vieren de volgende verzetsdaad?

2017, Buma

Ok, september is geen kerst. Maar toch moeten we Buma’s HJ Schoo-lezing wel even vermelden. Want om met mijn buurvrouw te spreken: teringtietje wat was dat een opéénstapeling van zondebokken, doen alsof migranten en moslims de vijand zijn, alarmisme over het Avondland wat in brand staat en fascistoïde theorieën over moslims die niet gematigd of ‘verlicht’ kunnen doen, waarmee gesuggereerd wordt dat hun ‘middeleeuwse’ instelling is aangeboren.
Racisme onder het mom van cultuurkritiek. En ja, ook Buma denkt dat die 6% moslims de Nederlandse cultuur en zelfs de democratie in gevaar brengen.

2017, kerst

De kleine groep die onze decembertradities probeert te verpesten! Oh raadsel der raadsels… Over Zwarte Piet kan Markieparkie het niet hebben, want hij zegt het 9 dagen na Sinterklaas, alsof er nog steeds volop verpest wordt door dat kleine groepje extreemrechtse Dokkumers.
Bedoelt hij dan misschien zichzelf, omdat je van hem niet eens meer “Prettige feestdagen” mag zeggen? Of bedoelt hij de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die vuurwerkpijlen en rotjes wil verbieden?
We zullen het nooit weten, want geen enkele journalist komt op het lumineuze idee om het hem te vragen.

2018, Pasen

Heel even wilde ik hier deze kop neerzetten:

Breaking! Moslims laten Pasen met rust!

(Of “Breaking, zelfs islamofobe samenzweringstheoretici vallen nu in slaap van dat gelul over Pasen”)
Maar ik was te snel blij. De hoaxers waren gewoon extra vroeg dit jaar, en schieten steeds meer met hagel.

CDA staatssecretaris Raymond Knops mocht het seizoen aftrappen. Want hij “is het zat. De CDA’er ergert zich groen en geel aan de continue aanval op de Nederlandse tradities“.
Knops is niet zo heel erg goed in vaderlandse historie, lijkt het. Mensen die een “cowboy en indianenfeest een teken van racisme vinden, proberen de historie van ons land uit te wissen, zo stelt de staatssecretaris uit Hegelsom.”

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken riep dat de islam geen deel van Duitsland uitmaakt. Want “Pasen, Pinksteren en Kerstmis”.
Een paar mensen werden boos. Maar wat het verband nou eigenlijk was vroeg niemand.

Moslims tegen zuurkoolsoep

Maar het summum komt toch wel van de Telegraaf.
De krant weet zelfs een recept voor fucking zuurkoolsoep (klinkt dat even lekker) nog te veranderen in gezever over moslims.
“Vasten in een receptenrubriek, dat kan natuurlijk niet. Maar er een beetje aandacht voor vragen, is zo gek nog niet. Het is vreemd dat het islamitische deel van onze bevolking iedere jaar de ramadan onderhoudt en wij onze vasten gewoon ‘vergeten’ zijn.”

Nou sla ik ook spontaan aan het vasten als ik anders zuurkoolsoep moet vreten, maar deze “ze zijn ons cultureel aan het omvolken” kletskoek is toch wel de meest bizarre ingrediëntenlijst voor een soepje die ik ooit heb gelezen.

Broodje islam

Morgen mag Wierd Duk vast weer een ander broodje islam serveren. En anders weet Schreeuwwitje of de Lavendelboy of het CDA of de VVD of de Elsevier, NOS of Volkskrant wel weer wat nepnieuws op te dissen.

De ontmenselijking gaat stap voor stap verder, en wordt stap voor stap door steeds meer mensen omarmd. Of een “feit” wel klopt en of het daadwerkelijk vaak voorkomt, lijkt weinigen meer te interesseren, als we er de moslims maar mee kunnen slaan.

Lekker belangrijk?

Aan de ene kant is de hoax redelijk onschuldig, want kom op, wie geeft er nou daadwerkelijk iets om Pasen of Pinksteren, dat zijn dagen die door slechts weinigen religieus beleefd worden – De enige levensovertuiging die nog steeds Pinksterlanddagen viert (zoals vroeger de katholieken, de socialisten, de protestanten) zijn tegenwoordig nog de anarchisten.
De meeste mensen gaan lekker op vakantie, of gaan met Pasen gezellig in de file staan voor de meubelboulevard, of je roept een keer dat het zo mooi is dat er nu een witte Jezus in de Bijlmer staat te zingen,

… en daar houdt het wel mee op.

Maarten van Rossem@Maartenblad

Het is Witte Donderdag, en dat betekent dat The Passion vanavond te zien is op tv. De kans is klein dat Maarten gaat kijken.

Maar wat mensen belangrijk vinden is dan ook niet Pasen, Pinksteren of Goede Vrijdag. Het is niet zo dat ze werkelijk gehinderd worden bij kerst, of dat moslims actie voeren tegen vuurwerk. Waar ze voor vallen is dat ze reïficeren: dat ze denken dat onze cultuur een ding is wat kapot kan vallen. Dat ze denken dat als ze zichzelf tot slachtoffer bombarderen, in plaats van de minderheden die ze discrimineren, dat ze zich dan niet hoeven aan te passen aan een wereld die niet alleen uit witte mannen bestaat.
En wat politici en media belangrijk vinden, is dat haat verkoopt, en zondebokken aandacht afleiden van het keiharde neoliberale beleid.

Maar waar halen ze de ideeën daarvoor vandaan?

Waar komt dat anti-moslim hoaxen toch vandaan?

Protocollen van de Wijzen van Sion

In 1905 publiceerde de Russische geheime dienst een vervalst en zelfgeschreven document, wat ze de Protocollen van de Wijzen van Sionnoemden. Ze hadden het gebaseerd op een pamflet tegen Napoleon uit de vorige eeuw wat niets met joden te maken had, maar hadden overal het woord “Napoleon” door “Jood” vervangen, en deden nu alsof het een door joden geschreven verslag was van hun eigen (niet bestaande) samenzwering.
Het doel van de Russische geheime dienst met deze fabricage: de aandacht afleiden van de rampzalige toestand van Rusland onder het juk van de Tsaren, door van joden een zondebok te maken.

In de verzonnen protocollen staat te lezen dat de joden Europa zouden willen veroveren en een plan hebben om de wereld te domineren. Sindsdien dwepen nazi’s en antisemieten met de fake documenten en de samenzweringstheorie, van Hitler en Ford tot Hamas.

Eurabia

In 2005 schreef Bat Ye’or (pseudoniem van Gisèle Orebi, die zich uitgeeft voor historicus maar nooit ergens afstudeerde) een nieuwe versie. Zij verving het woord “jood” door “moslim”, en noemde haar samenzweringstheorie “Eurabia“.

Volgens deze conspiracy theorie zouden moslims Europa willen veroveren door stukje bij beetje onze cultuur af te schaffen, door migratie en door veel kinderen te baren.
Het is een puur racistische theorie, die bijna 1 op 1 gekopieerd is van de antisemitische complottheorieën van de nazi’s, maar die intussen in steeds bredere kring wordt verkondigd.

Toch is het makkelijk te zien hoe onwaar de samenzweringstheorie is.

De conspiracytheory is niet bepaald harmless. Neonazi en terrorist Breivik baseerde zijn moordpartij op de Eurabia-theorie.
Maar de samenzweringstheorie vond in eerste instantie alleen aanhang in schemerige en vervuilde huiskamers van neonazi’s, en een enkele junk of PVV’er.

Toen werd ze overgenomen door Paul Cliteur en zijn promovendi: oa Thierry Baudet, Machteld Zee, Geerten Waling en de rest van het Leidse Radicaliseringsbolwerk – intussen grotendeels opgegaan in Forum voor Democratie.

Protocollen van de Wijzen van Mekka

Machteld Zee kenden we al van haar lezingen op Vlaams Belang bijeenkomsten, naast Schreeuwwitje. Ze promoveerde bij Paul Cliteur op Britse shariacouncils. Heel haar ‘wetenschappelijke onderzoek’ was nota bene gebaseerd op letterlijk drie middagjes op bezoek bij Britse shariaraden, zonder zelfs maar de dossiers van de zaken in te zien. Ze was letterlijk de laughing stock (sorry, link naar GeenStijl) van collega-wetenschappers die zich afvroegen hoe deze promotie ooit heeft kunnen plaatsvinden.

Inhoudelijk: Het woord shariaraad klinkt erg heftig voor mensen die niet goed weten wat sharia betekent, maar je hebt vergelijkbare joodse instellingen, en ook van jehova’s en allerlei andere groepen. Het zijn geen rechtbanken maar bemiddelaars. Ze oordelen over geloofszaken, binnen de wet. In Nederland bestaan overigens geen shariaraden, maar wel de joodse Beth Din, die precies hetzelfde doet: namelijk voornamelijk het uitspreken van scheidingen, niet voor de wet natuurlijk, maar voor het geloof. Wil je ook voor de wet scheiden, dan moet je gewoon naar de rechter.

Er is best kritiek op te uiten, maar dat het bestaan van enkele van deze councils in Engeland het bewijs is dat moslims een gezamenlijke samenzwering hebben opgezet om Nederland en zelfs heel Europa te veroveren – ehm, nou nee.
Toch is dat precies hoe Zee haar pseudowetenschappelijke boekje aan de media presenteerde. En de media slikten deze Protocollen van de Wijzen van Mekka als zoete koek.

“Achter islamisering zit een plan. Pas als je de kennis bezit, zie je wat er gaande is’, tekent Wierd Duk verlekkerd op uit de mond van Machteld Zee.

Niet dat wij die kennis ook mogen hebben. Zee roept maar wat, zonder enig argument, en wie daar kritiek op durft te hebben wordt door Duk en kornuiten neergesabeld.

Eerste VVD’er

Paul Cliteurs geradicaliseerde clubje, Zee, Duk en de FvD hebben intussen versterking gekregen, want ook de VVD politicus & extreemrechtse samenzweringsfantast Sid Lukkassen schaart zich er achter, al probeert hij een soort combinatie te maken met een andere oude samenzweringstheorie van de nazi’sdie van het Kulturbolschewismus.

Nazitheorieën zijn nu mainstream

Inmiddels zijn deze moderne Protocollen van Sion mainstream geworden. Zowel kranten als het AD en Telegraaf, als partijen als CDA en VVD bedienen zich er veelvuldig van, en niet alleen de extreemrechtse vleugel.

Je hebt het kunnen zien in de vele voorbeelden hierboven.

De hoofd-zondebok bestaat uit moslims, nu er nauwelijks meer vluchtelingen komen. Maar het is opvallend hoe vaak er uitstapjes worden gemaakt naar álle tegenstanders van een neoliberaal en cultureel conservatief beleid.
Twee andere groepen worden daarbij regelmatig met name genoemd:
Ten eerste Links, en ten tweede antiracisten / tegenstanders van zwarte piet.

Dat is volledig in lijn met de tactiek van de nazi’s destijds. Ook zij hadden in de joden een hoofd-zondebok, maar zetten politieke tegenstanders weg als medeplichtigen die het samen met de joden op het land en de cultuur hadden voorzien.

Het wordt tijd om eens na te gaan wat destijds effectief was als tegenpropaganda. Want dit consequente hetzen en liegen negeren, of erger nog, er half in meegaan, dat hebben we nu in de afgelopen jaren nou wel gezien, dat werkt niet.

In overleg overgenomen van Grutjes.nl

1 gedachte over “Paastraditie: de Protocollen van Mekka”

  1. Pingback: Hoaxes en hun macht | Krapuul

Reacties zijn gesloten.