Over de toekomstloosheid van “links” zwetsen: Wouter Bos kan dat

Ondanks zijn indrukwekkende loopbaan in het zoveelste kabinet-Balkenende is uitzendkracht van Shell Wouter Bos (nog) niet op het olienest teruggekeerd. Zou het nog lang kunnen duren?
In de Bruine Bode mag hij Ed Miliband een trap nageven: die heeft de verkiezingen in Groot-Brittannië verloren omdat hij “te links” was.
Toch knap om een achterstand van wat procenten als argument aan te voeren dat Labour “te links” was. Vooral omdat het de kiezers in Groot-Brittanië zelf niet is opgevallen. Maar die hadden Wouter Bos niet bij de hand, deze weldoener van de INGBank en de ABNAMRO (en dan vergeet ik er vast nog wel wat).

Overigens was de percentuele winst van Labour groter dan die van de Tories, maar dat heb je nou eenmaal bij zo’n D66-democratie: dan verlies je toch nog een hoop zetels.

Bos tovert een “behoudende middenklasse” uit zijn PvdA-pet:

Het is met andere woorden de vraag of de groei van een relatief behoudende middenklasse, de toenemende diversiteit en fragmentatie van de samenleving en de daarmee gepaard gaande toename van belangentegenstellingen niet tot een punt hebben geleid dat grote (linkse) volkspartijen moeten concluderen dat zij niet meer in staat zijn de belangen van hun traditionele ‘vleugels’ op één noemer te brengen: middenklasse en lagere klasse, werkenden en werklozen, kosmopolieten en nationalisten, moderniseringswinnaars en moderniseringsverliezers. Het is een conclusie die ik heel mijn politieke leven niet heb willen trekken maar de twijfel neemt toe.

Knap, zo’n “analyse” die de Scottish National Party helemaal uit beeld laat. De winnende partij in Schotland, waar Labour zo’n beetje opgericht is en waar het ’t verdiende pak slaag heeft gekregen voor de koers van de afgelopen twintig jaar. De SNP is niet zomaar een “nationalistische” partij, het is “zelfs” geen xenofobe partij en er is geen reden te veronderstellen dat dit zal veranderen. De SNP is Old Labour, liefst niet alleen voor Schotland.
Zoals Alasdair Gray in zijn Why Scots should rule Scotland betoogde: Schotland is van iedereen die in Schotland woont, en iedereen die in Schotland woont is Schot.
Voor dergelijke standpunten hoef je bij de PvdA van Wouter Bos en Lodewijk Asscher niet langs te komen. In Nederland is het buitenland en alle mogelijke kennis aangaande het buitenland van hogerhand sterk afgeraden, een verbod kan niet lang meer uitblijven.

(Te vrezen valt dat u het stuk niet via de gegeven link kunt lezen. Kijk deze vogel even diep in de ogen🙂 misschien lukt het dan)

1 gedachte over “Over de toekomstloosheid van “links” zwetsen: Wouter Bos kan dat”

  1. Pingback: Wat een gezwets van Bos | Krapuul

Reacties zijn gesloten.