Oud-verzetsstrijders dienen strafklacht in tegen Telegraafomroepje

De AFVN-Bond van Antifascisten gaat een strafklacht indienen tegen Powned wegens belediging, smaad en laster. Dat heeft de bond vandaag bekendgemaakt.

Volgens woordvoerder Arthur Graaff (regelmatig medewerker aan Krapuul – red.) zijn er grenzen, ook op internet, en die zijn vandaag wat hem betreft door Powned nu ruim overschreden. “Powned denkt onkwetsbaar te zijn, maar staat op zijn site toe dat de doorlopende series beledigingen door zogenaamde reaguurders worden gedumpt, vers uit het riool”, zegt hij. “Dat is al eerder gebeurd als het over de AFVN ging”…

In dit geval betrof het een bericht met fouten over de actie van de bond tegen burgemeester Bakermans van Landerd bij Oss, die onlangs een nazimonument onthulde, maar weigert daarvoor een verklaring te geven.

De bond heeft hem opgeroepen dit monument vóór 4 mei weer te verwijderen, omdat het ingaat tegen de gevoelens van veel weldenkende Nederlanders en van oorlogsslachtoffers. De bond acht het van extra belang dat een burgemeester iets doet, dat de rijksoverheid niet wil: eer bewijzen aan nazi’s en heeft de burgemeester aangeklaagd wegens discriminatie. De bond wijst er verder op dat diverse nazi-uitingen nog altijd verboden zijn in Nederland: hakenkruizen, Mein Kampf in het openbaar verkopen, de verkoop van nazidolken en -steekwapens e.d.

Volgens woordvoerder Arthur Graaff is het in een jaar tijd al ongeveer vijf maal voorgekomen dat over de AFVN werd geschreven op Powned, waarna de riolering van de reaguurders daarover werd leeggestort. “Het is nu echt mooi geweest”, zegt hij. “Het gaat erom, dat een site als Powned leert dat je maar niet alles kunt laten passeren en daarmee doorlopend de vergroving kunt aanmoedigen.”

De bond wordt op de site uitgemaakt voor ‘extremisten’, ’terroristen’, ‘NSB-ers’, ‘goorste tuig’, ‘Jihadisten’, ‘de nieuwe moffen ‘, ‘Ga eensch werken vies hippietuigh van de Achterlijke Fascistische Vereniging van Nutteloze’, ‘Dit fascistische “anti-fascistische” tuig ‘, ‘In 9 van de 10 gevallen zijn anti-fascisten de nieuwe fascisten’.

De bond zal verder ook een schadevergoeding van Powned eisen, een uitgebreide rechtzetting vorderen, een verbod om het komende jaar over de AFVN of haar aanhangers te schrijven, en zal een klacht bij de Raad voor de Journalistiek indienen. “Het moet een keer afgelopen zijn. Dit moet dan dat moment maar zijn”, zegt Graaff. “Nu het 70 jaar na de bevrijding is, lijkt het me goed om duidelijk te maken dat straatvechterstechnieken niet gewenst zijn. Ik ben benieuwd of Powned dit bericht durft te plaatsen, en of de website er reaguurders op los durft te laten.”

Het bericht in kwestie bevat volgens de AFVN overigens diverse fouten, o.m. de naam van de woordvoerder, verder dat dit monument het tweede ‘voor een Duitse in ons land is’, en het ‘herdenkt nog vijf andere geallieerden’, alsof de nazisoldaat een geallieerde was. Er is volgens de AFVN in Schaijk uitsluitend één monument voor gevallen soldaten, en dat is dit nazimonument. De bond kent in Nederland ook geen andere monumenten voor nazisoldaten, monumenten die door een gemeente met overheidsgeld geplaatst en door een burgemeester onthuld zijn.

 

– Persbericht van 29 april 2015