Oud-campagneleider Trump aangeklaagd wegens ‘samenzwering’ en witwassen

Mooie dag vandaag. Paul Manafort, de oud-campagneleider van Trump, is aangeklaagd wegens ‘conspiracy against the United States’. Daarnaast wordt hij er door de FBI van beschuldigd ‘een agent van een vreemde mogendheid’ te zijn. Als toetje volgt er nog een tiental minder zware beschuldigingen, waaronder het witwassen van zwart geld.

Manafort heeft zich op verzoek van speciaal aanklager Robert Mueller gemeld bij de FBI. Mueller is aangesteld om de beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen door Rusland te onderzoeken. Ook Manafort’s assistent Rick Gates moet zich melden bij de FBI.

De grote vraag is natuurlijk of Manafort in ruil voor strafvermindering bereid is verklaringen af te leggen tegen (nog) hoger geplaatsten. Manafort is het type dat zonder met de ogen te knipperen zijn grootmoeder in de uitverkoop gooit, dus op principiële bezwaren zal dat niet stuiten.

Of dit gevolgen zal hebben voor het Witte Huis (lees: Trump) is vooralsnog maar de vraag.  Een directe link met Trump is er niet, al kan dat in een later stadium van het onderzoek uiteraard nog komen. Het einde van Trump lijkt – helaas – nog ver weg.

In een eerdere versie van dit stuk werd gesteld dat Manafort zou zijn aangeklaagd wegens ‘landverraad’. Dat is onjuist. Dank aan de mensen op Twitter die me daarop wezen.