Oregon stand off: pathetisch rechts in de VS

De bezetting van het natuurreservaat in Oregon door een stel extreemrechtse ranchers en hun sociopathische aanhang lijkt nu toch op zijn eind te lopen. Nadat de FBI gisteren de leiders van de groep arresteerde, besloten drie van de resterende ‘bezetters’ het eerder nog zo bejubelde martelaarschap toch nog maar even uit te stellen. Ze gaven zich over aan de FBI en werden roemloos afgevoerd naar de dichtstbijzijnde nor. De leider van de groep, John Wayne wannabe Ammon Bundy, heeft de resterende cowboys inmiddels opgeroepen het reservaat te verlaten en de strijd “elders” voort te zetten. twitimages

Momenteel zou zich nog een vijftal bezetters op het terrein bevinden, waaronder de notoire antisemiet David Fry, die gisteren via een livestream de hele wereld liet meegenieten van zijn krankzinnige complottheorieën over de Rothschilds, de NWO en de aanstaande communistische machtsgreep in de VS. Fry en zijn maatjes denken in alle ernst dat de Navy Seals (commando’s) hen zullen komen bevrijden. Dat zit er natuurlijk niet echt in. Het is de vraag wat de dappere patriotten zullen doen indien de Seals onverhoopt niet op komen dagen en hen slechts de keuze rest tussen een vernederende capitulatie en suicide by cop.

 

Er is met name vanuit linkse kringen veel kritiek uitgeoefend op de FBI vanwege haar terughoudende opstelling. Begrijpelijk, maar niet helemaal terecht. Dit waren zwaar bewapende milities, een bestorming was waarschijnlijk uitgelopen op een ramp met mogelijk tientallen slachtoffers. Er was de FBI veel aan gelegen een herhaling van Waco en Ruby Ridge te voorkomen, en dat lijkt me volledig terecht.

Voor de Bundy’s en hun aanhang is dit uitgelopen op een complete catastrofe. Het is duidelijk dat de bezetters geen enkel idee hadden hoe het verder moest, behalve dan hopen op een interventie van buitenaf. Niet alleen kwam er geen hulp van buitenaf, de groep slaagde er zelfs niet in steun te verwerven onder de lokale bevolking, waarvan een deel in principe best sympathiek staat tegenover de ideeën van de extreemrechtse milities. Daarnaast ontbrak het bij de domrechtse jihadisten aan een duidelijke structuur. Formeel was Ammon Bundy de leider van de bezetters, maar in de praktijk deed iedereen waar hij zin in had. De leiding liet zich bovendien op nogal onnozele wijze in slaap wiegen door de FBI. Blijkbaar dachten ze onkwetsbaar te zijn, een illusie die gisteren dus wreed verstoord werd.