“Opvang van de asielzoekers in Griekenland is helemaal niet aan de beterhand”

Op 8 december 2016 verklaarde de Europese Commissie dat de opvang van asielzoekers in Griekenland aan de beterhand zou zijn. Daarom zouden vanaf 15 maart 2017 asielzoekers naar Athene kunnen worden teruggestuurd. Vrijwilligster Tetty Rooze bezocht de asielopvang in Thessaloniki en het eiland Evia. De opvang in Griekenland is helemaal niet aan de beterhand.

In de afgelopen jaren is nieuws uit Griekenland vaak een reden geweest om over crisis te spreken. Het bezuinigingsprogramma dat Griekenland kreeg opgelegd door de trojka ( IMF, Europese Centrale Bank en de EU) bracht voor velen een leven ver onder de armoedegrens, vaak met enkel de familie als vangnet. Eenmaal werkloos verliezen mensen na 6 maanden hun uitkering en daardoor ook hun aansluiting voor de ziekteverzekering en soms hun huisvesting.

Griekenland, arm én solidair
Ongeveer 25 procent van de actieve bevolking is werkloos. De werkloosheidsgraad bij jongeren onder de 24 jaar is zelfs 50 procent. Bedrijven gaan failliet of bieden hun werknemers contracten aan waarbij ze 25-30% van hun vroegere loon verdienen, scholen en ziekenhuizen moeten fuseren om nog uit de schulden te komen. De bezuinigingen bij de administratie van de overheid treft ook onderwijzers, journalisten die ontslagen worden, terwijl verpleegsters en dokters in ziekenhuizen soms maanden niet betaald werden.

De gehoopte (economische) opleving bleef uit, zeker voor die mensen die door de arbeidsmarkt al te oud worden beschouwd. De kloof tussen arm en rijk groeit. Toch is Griekenland geen land zonder solidariteit. Men weet wat het betekent elkaar nodig te hebben. Overal zie je kleine initiatieven om er te zijn voor mensen die het soms nog moeilijker hebben dan jezelf, zoals vluchtelingen.

Dat andere crisisthema waar Griekenland mee verbonden wordt, zijn die vluchtelingen. Zij steken nog steeds de Egeïsche zee over in wankele bootjes in de hoop een veilig heenkomen te vinden via de Griekse eilanden.

Griekenland vangt op dit moment een 55.000 vluchtelingen op die in het land zijn gebleven omdat ze besloten te blijven of omdat ze niet voor relocatie in aanmerking komen.

In totaal zouden de andere landen in Europa 160.000 asielzoekers overnemen uit Griekenland en Italië. In eerste instantie konden enkel vluchtelingen uit Syrië, Irak en Eritrea hier gebruik van maken.

Gebroken beloftes
De Europese commissie ging er vanuit dat er zo’n 6000 mensen per maand hervestigd konden worden. Dat aantal per maand wordt zelfs niet over 12 maanden gehaald. Door het gebrek aan doorstroming blijven mensen zitten in de grote kampen, waar het leven hard en ongezond is.
(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be