Opstelten (VVD) vindt het gewoon dat er over ‘haatbaarden’ wordt gesproken

Een Tweede Kamerlid

Joram van Klaveren, een Tweede Kamerlid van de PVV, stond daar netjes in pak vragen te stellen aan minister Opstelten. Hoewel, netjes vragen te stellen; hij had het over ‘haatbaarden’ die zijn leider hadden bedreigd. Het ging over Sharia4Holland die van Nederland een islamistische staat willen maken en dat zaterdag op de Dam stonden te verkondigen. Het was meer een jankverhaal over zielig zijn enzo.

Wat mij het meeste stoorde was dat die Opstelten niet zei: “Wie bedoelt u met ‘haatbaarden'”? Ik vind dat een minister de Tweede Kamerleden moet dwingen om gewoon Nederlands te gebruiken en geen mensen moet laten beledigen. Aan de PVV-Kamerleden wordt toch ook niet gerefereerd met brievenbuspisser, vrouwenbeuker, zatlap etc. etc.? Ik vind dat Opstelten niet ‘gewoon’ had moeten doen en een antwoord had moeten geven aan Van Klaveren. Nu hij dat wel heeft gedaan, is de term ‘haatbaard’ gewoon gelegitimeerd als aanduiding van bepaalde mensen. Ik vind dat fout!

40 gedachten over “Opstelten (VVD) vindt het gewoon dat er over ‘haatbaarden’ wordt gesproken”

 1. Zo sloop de verloedering ook in de Duitse samenleving zo’n 80 jaar geleden…

 2. De voorzitter van de Tweede Kamer is aldaar de baas, een minister heeft er, qua vergaderprocedures, niets in te brengen en komt er altijd ‘op bezoek’ na daarvoor door de Tweede Kamer aangezocht te zijn.

  Opstelten treft dus geen verwijt, hij zou hooguit de gastvrouw (kamervoorzitter Verbeet) hebben kunnen vragen of het gewoonte is om in haar huis dit soort taal te bezigen en mee kunnen delen zich daarvan te distantiëren…

 3. @2 Verbeet is niet de ‘baas’ in de Tweede Kamer, zij is voorzitter om te zorgen dat de procedures correct worden gevolgd. Zij zal niemand aanspreken op wat hij zegt. Dat is al lang gebleken. De enigen die dat kunnen doen zijn de Tweede Kamerleden of de aangesprokene zoals een minister (vind ik). Ik blijf er bij dat dit soort gedrag bijdraagt tot verloedering en stigmatisering met alle gevolgen van dien.

 4. @2, Opstelten had gewoon geen antwoord mogen geven op dat soort vragen. Niemand is verplicht om op zulke rare vragen antwoorden te geven.

 5. @2 Er schijnen sinds 2001 andere afspraken te zijn in het reglement van orde waarbij het meer aan de kamerleden of bewindspersoon zelf wordt overgelaten of ze iets beledigend vinden. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/7884/Prinsjesdag/article/detail/2923581/2011/09/22/Verbeet-Voorzitter-kan-niet-meer-ingrijpen-in-onfatsoenlijk-debat.dhtml
  http://www.xead.nl/beledigen-is-toegestaan-ongepast-gedrag-wordt-toegelaten-de-veranderingen-in-ons-parlement
  Toch heb ik de indruk dat Verbeet meer tolereert dan haar voorgangers. het is natuurlijk ook gewoon gewenning of het draagt er aan bij dat laagopgeleiden het beter kunnen volgen (sic)

 6. @5: Hé, merci!

  Er werd ‘vroeger’ – nog niet zo lang geleden, maar wel voltooid verleden tijd – best wel aan gehecht hoe het kamerdebat in de notulen terechtkwam, er wordt daar tenslotte ‘geschiedenis geschreven’. De vorige keer dat Wilders ‘haatbaarden’ zei hebben ze het ook laten passeren (vermoedelijk omdat de aandacht toen vooral werd getrokken door het woord ‘kopvoddentax’) en toen is het als ‘haardbaarden’ in de Handelingen van de TK beland.

  Maar ‘haardbaarden’ schijnt nou net in extreemrechtse kringen een gangbaar eufemisme te zijn (voor het grover klinkende ‘haatbaarden’), volgens Bram Grandia: http://www.ikonpastoraat.nl/column.asp?oId=625&oItem=32. (Volgens Grandia zei GW toen ook ‘haardbaard’ – maar volgens Jan Kuitenbrouwer is de ‘r’ weliswaar niet zijn sterkste medeklinker, maar doet-ie er meestal wel zijn best op (m.a.w. die hoorde geen ‘r’).)

 7. @3 Keira: “Verbeet is niet de ‘baas’ in de Tweede Kamer, zij is voorzitter om te zorgen dat de procedures correct worden gevolgd.”

  Tja, dat laatste heet dus ‘de-baas-zijn’ maar hopelijk aanvaard je mijn excuses dat ik de voorzitter, populistisch, ‘de -baas’ noemde, ik zal het (hier) niet meer doen…

  @3 Keira: ” Verbeet zal niemand aanspreken op wat hij zegt.
  Dat is al lang gebleken.”

  ….maar dat betekent allerminst dat zij niet degene is aan wie die taak (als voorzitter) toebehoort en wanneer straks in september de nieuw gekozen kamervoorzitter de regels weer aanscherpt is dat zijn of haar goed recht.

  In het begin van haar voorzitterschap deed Verbeet dat aanscherpen trouwens wel (bij o.a. Wilders) en ze kreeg vervolgens kamerleden over zich heen die haar aanraadden ietwat soepeler te zijn in de regels. Ze heeft toen afspraken gemaakt met een delegatie kamerleden en ze zijn inderdaad overeengekomen dat deze laatsten zelf zouden melden wanneer het taalgebruik hen te grof werd en dat zij alles zou laten passeren.

  @3 Keira: “De enigen die dat kunnen doen zijn de Tweede Kamerleden of de aangesprokene zoals een minister (vind ik).”
  Jij mag zelf van alles vinden maar de voorzitter zit daar natuurlijk niet voor niks.

  Verbeet heeft zich in een eerder stadium zeer zwak getoond en heeft zich de kaas van het brood laten eten omdat ze niet ‘de-baas’ wilde zijn maar wilde liever populair of geliefd worden onder haar mede-tweede-kamerleden met als gevolg dat deze laatsten over haar heen lopen…

  @3 Keira: “Ik blijf er bij dat dit soort gedrag bijdraagt tot verloedering en stigmatisering met alle gevolgen van dien.”
  Van die verloedering, stigmatisering en de gevolgen ervan zijn we dagelijks getuige maar tja, als de leden der tweede kamer dat zo wensen en de enige die daartoe gerechtigd is, namelijk Verbeet, niet durft ingrijpen creëer je dit soort situaties…

 8. Wat kan je verwachten van de VVD, alleen Weisglas en Winsemius gaven nog tegengas. De rest ging huppelend mee. Ofwel Opstelten denkt dat PVV bestaat uit een aantal idioten en geeft minzaam antwoord, of wel hij droomt alvast van pensioen ver weg uit dit gekkenhuis.

 9. #7, rechtstaat en fatsoen beginnen bij jezelf. Als de eerste de beste knuppel vindt het allemaal normaal dat hij iedereen mag beledigen zoals het hem maar uitkomt, zijn WIJ de mensen die moeten duidelijk maken dat dit geen fatsoen is en geen normale benadering.

  Toevallig vinden rechtse knuppels normaal om delen van de bevolking “haatbaarden” te noemen.
  Excuser le mot – probeer ik precies het debat te voeren op Opstelten niveau, oftewel onze huidige regerings niveau.

  Wel zou kunnen dat Verbeet wat vaker een commentaar op hatelijke uitspraken zou kunnen geven.
  Commentaren en aanmaningen zijn er nog toegestaan?

 10. @7 Henk ik ben het ongelooflijk met je eens, beschreef alleen de toestand zoals het er nu aan toe gaat in de TK. Als ik daar voorzitter was zou het wel anders gaan. 👿

 11. Ik vind dat juist het mooie aan taal… vroeger waren we met veel zinnen aan het uitleggen: een blad waarop je dingen kan zetten, heeft vaak 4 poten etc. voor we besloten om het tafel te noemen. Scheelt een boel tijd en iedereen snapt het. Haatbaarden vind ik een top woord, gaat waarschijnlijk een van mijn favoriete worden. Het zegt zonder vuile scheldwoorden precies wat er bedoeld wordt, namelijk een fanatieke hater met een baard.

  Blijkbaar snapte de minister ook direct wat ermee bedoeld werd… Top!

 12. @11 Rick, minpunt ervan is dat er op dit moment een klimaat in Nederland heerst waarbij het niet ondenkbaar is dat iedere man met een baard als haatbaard wordt betiteld. Dat vind ik fout en keur ik ten zeerste af. Daarom protesteer ik hiertegen. Bijnamen blijven lang hangen en kunnen hele bevolkingsgroepen stigmatiseren, zie jaren dertig vorige eeuw.

 13. Opstelten heeft gelijk. En de PVV trouwens ookk. Het zijn haatbaarden. Een prima woord voor moslims.

 14. @Keira (#12): Verschil tussen Duitsland in de jaren ’30 en de situatie hier in Nederland is dat de Joden niets misdaan hebben, terwijl de Islam in Nederland een oprukkende kwaadaardige ideologie is die er op uit is Nederland te onderwerpen.

 15. @15 en 16 , en domme fascist is een goede naam voor wie zulke nonsense geloofd ,

 16. @Al Bakrastani (#17): De aap komt weer feilloos uit de mouw met jouw reactie waarmee je het bedroevende democratisch gehalte van links toont.

 17. @18 en jouw haatgespam laat duidelijk het fascistische karakter van de PVV aanhang zien ….

 18. @16 Erik: “Verschil tussen Duitsland in de jaren ’30 en de situatie hier in Nederland is dat de Joden niets misdaan hebben, terwijl de Islam in Nederland een oprukkende kwaadaardige ideologie is die er op uit is Nederland te onderwerpen.”

  Jodendom, zo meende men in het Duitsland van de jaren dertig, was dé oprukkende kwaadaardige ideologie net zoals sommigen hier in Nederland anno 2012 menen dat “de-Islam-in-Nederland-een-oprukkende-kwaadaardige-ideologie-is-die-er-op-uit-is-Nederland-te-onderwerpen.”

  Het enige verschil met toen is dat de leider van de beweging in die jaren verantwoordelijkheid niet schuwde, niet loog en daadwerkelijk wilde regeren en de strijd aanging. De ‘leider’ die tegenwoordig zo hard schreeuwt heeft zijn kans laten lopen, zal nooit regeren en kan anno 2012 slechts vanaf de zijlijn toekijken en domme dingen roepen die door uitsluitend domme mensen worden opgepakt en zal na het debâcle van begin dit jaar nooit de leiding over dit land verwerven ook al behaalt hij 76 zetels in zijn eentje…

 19. #15, dit uitspraak illustreert het beste waarom Opstelten in dit uitspraak integriteit mist (maak maar je geen zorgen het is iets onbelangrijk voor je) en mag het officieel niet maken.

  Maar goed de mentaliteit van VD-ers is dat ze Goden in Nederland zijn.

 20. #16, moet je niet verbaasd staan als de advocaten van Mladic straks op je stoep verschijnen met de vraag dat je deze uitspraak op zijn proces doet herhalen.

  Dit uitspraak is feilloos hetzelfde dat Mladic altijd voor zijn verdediging heeft gebruikt en als reden voor zijn handelingen.
  Inderdaad moet je in dezen het woord Nederland door het woord Joegoslavie doen vervangen.

 21. Maar nu , where do beards and where did those beards on the dam come from?

  De baard als shaggy dog.s tale – niet te beledigen of te verwarren met staart!

  Lees meer over de baard als dihydrotestorone follicles verschijnsel/ angst voor- en afweermiddel tegen avontuurlijker vrouwen ( rete gevaarlijk op de dam - ?) kortom

  it is the female half of mankind that has to suffer under male indentity problems …….. the longer the beard the worse it may get….!

  Effects on sexual development

  Testosterone. Note the major difference — the 4,5 double-bond on the A ring (left).
  In men, approximately 5% of testosterone undergoes 5α-reduction to form the more potent androgen, dihydrotestosterone. DHT has approximately three times greater affinity for androgen receptors than testosterone and has 15-30 times greater affinity than adrenal androgens.[1] During embryogenesis DHT has an essential role in the formation of the male external genitalia, while in the adult DHT acts as the primary androgen in the prostate and in hair follicles.[2]
  Bronnen
  http://www.welingelichtekringen.nl/20563-.html
  Wiki

 22. Nog steeds geen enkel argument waarom het woord “haatbaard” niet klopt. Voor de islam is geen plaats in dit land. Wat de nazi’s bij de Joden deden is niet nodig en onmenselijk. De grens overzetten naar een islamitisch land is voldoende.

 23. #24: Mladic heeft tenminste zijn land niet in de uitverkoop gedaan zoals de Nederlanders doen. Serviërs hebben ballen.

 24. Erik je zit te trollen en je bent dom. In de jaren dertig werden de joden ook van de recessie beschuldigd, want zij hadden het zo goed met hun nering. Zo is de jodenhaat, altijd latent aanwezig, nieuw leven ingeblazen en in het openbaar gekomen. Met alle gevolgen van dien. Als je ontkent dat wat er toen met de joden gebeurde en nu met de moslims gebeurt, niet hetzelfde stramien is, ben je blind en/of dom. Je laten leiden door angst is altijd al een slechte gids geweest.

  Niemand beseft dat als het moslimprobleem – dat GEEN probleem is – opgelost is, de joden weer aan de beurt zijn. Want echt, het vernislaagje over jodenhaat is o zo dun.

 25. #29: Onzin. De islam is er aantoonbaar op uit om hier de boel over te nemen. Noem mij één land waar moslims tolerant zijn tegen niet-moslims.
  De islam hoort hier niet thuis. Dat heeft niets met jodenhaat te maken.

 26. even voor alle angsten van Erik, misschien kan hij dan vannacht weer goed slapen nadat hij onder zijn bed en in de kast heeft gekeken:

  null

 27. @30

  “Noem mij één land waar moslims tolerant zijn tegen niet-moslims.”

  Turkije. Waar honderdduizenden ieder jaar met heel veel plezier hun vakantie doorbrengen.

  En jij bent de laatste die anderen de les moet lezen over tolerantie, smerige kut-nazi met je verheerlijking van deportaties en Servische oorlogscriminelen.

 28. @30

  Wat een eikel ben jij zeg – zeker nog nooit een stap buiten je eigen gehucht gezet.

  Jij wil zo’n land weten? Nou, Tunesië bijvoorbeeld. En ja, ik kan het weten, heb er zelf gewoond namelijk. Wat een bekrompen idioot ben jij (ik hou me nog in).

 29. Ik weet het allemaal niet behalve dat het baard dihydrotestorone follicles syndroom met vrouwen te maken heeft.

  Kan er verder ook niets aan doen dat hen hoe kan het toch dat wat je qua vrijheids beelden heeft geraakt , waar ik nog meer over zou willen zeggen , nl wat de vogels hoog boven het hoofd van vrije woord baard sprekers aan het vrije vlieg doen waren op het moment op de dam , zie ze :op

  http://www.youtube.com/watch?v=4U-uW2LoJxs

  om weer vogels te zien , maar dan die boven en op het hoofd het hoofd van Iraans-Duitse rapper Sjahin Najafi staat 100.000 dollar na satirisch liedje op Youtube.

  http://www.youtube.com/watch?v=4rDXhjIN030

  Spot dit beeld , verstillde vogels fatwa/prijs over een vrouwen borst ,. ook haalden de dam sprekers god betere het, vrije .. vogel.. spreker van Gogh erbij , ra ra ra ze daar geen last of vogel schijt van zullen krijgen……
  .

 30. Woorden verlenen hun bestaan bij de gratie van de ontwikkeling daarvan. het classiferen in foute of niet foute woorden is niet meer dan om verschillen in benoeming als groeps herkenning van af – on beste goden verering / aloude terrotoria strijd van te maken.

  De kracht van het woord mag.i. zeker niet onderkend woorden . het ontstaan en ontwikkeling daarvan ook niet,

 31. @ Erik: Haatbaard is een denigrerende term, of in lekentaal: een scheldwoord! Scheldwoorden worden doorgaans gebezigd door een persoon om zij minachting voor een ander persoon aan te geven. De grofheid en fantasieloosheid van het scheldwoord is doorgaans gelijk aan het onvermogen van diegene die ze bezigt om zijn mening op een geschaafde en onderbouwde wijze uit te dragen!

 32. #20Erik 30 mei 2012 – 10:25 pm

  #19: Ik kan niet wachten op bijltjesdag.

  Dat heet in nazi-kringen “de nacht van de lange messen”! Dat moet jij als overtuigd nazi toch weten! Zijn ze jou in Neurenberg vergeten?

 33. @39
  Tijdens de nacht van de lange messen maakte de Nazi’s andere Nazi’s (Röhm en andere SA-leden) koud. Niet echt een goed voorbeeld dus…

Reacties zijn gesloten.