Oprichter Witte Helmen dood aangetroffen in Istanboel

James Le Mesurier, de drijvende kracht achter de Witte Helmen, is vanochtend dood aangetroffen in zijn woning in Istanboel. De doodsoorzaak is nog niet duidelijk. Op internet circuleren berichten dat hij zelfmoord gepleegd zou hebben. De Turkse politie onderzaakt de zaak.

Le Mesurier, een voormalige Britse legerofficier, richtte in in 2014 de Mayday Rescue Foundation op, een organisatie die hulpacties organiseert in oorlogsgebieden. De bekendste tak van de Foundation is de Syrian Civil Defense, beter bekend als de Witte Helmen.  De Witte Helmen hebben in Syrië de afgelopen jaren tienduizenden burgers gered.

De Witte Helmen haalden zich met hun humanitaire werk de woede op de hals van de Syrische oorlogsmisdadiger Assad en zijn beschermheer in Moskou, wat leidde tot een aanhoudende desinformatiecampagne waaraan extreemrechts en domlinks in Europa vrolijk meededen. Vorige week nog beschuldigde het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken Le Mesurier ervan banden te onderhouden met terroristen.


Uiteraard kan een natuurlijke doodsoorzaak niet worden uitgesloten, maar Le Mesurier zou niet de eerste Poetincriticus zijn die op een merkwaardige manier de dood vindt.

Uitgelichte afbeelding: By United States Agency for International Development – https://www.usaid.gov/sites/default/files/nodeimage/Syria%2017Nov2014.jpgDescription and context: https://www.usaid.gov/political-transition-initiatives/syria, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52301143