Opnieuw rel rond contacten tussen kamp Trump en Poetin

Jeff_Sessions_official_portrait
Jeff Sessions

Nadat eerder Nationaal Veiligheidsadviseur Michael Flynn onder de bus gegooid werd vanwege zijn Russische contacten, dreigt nu hetzelfde te gebeuren met Minister van Justitie Jeff Sessions. Tijdens de verkiezingscampagne vorig jaar sprak Sessions twee keer met de Russische ambassadeur in Washington, Sergey Kislyak. Dat schrijft de Washington Post vandaag. Kislyak wordt algemeen beschouwd als de spin in het Russische spionageweb in de VS.

Daar komt nog bij dat Sessions over die contacten  nogal opzichtig heeft staan liegen tegenover de Senaat. Een onder ede staande Sessions bezwoer tegenover de Senaat bij hoog en laag dat hem niets bekend was over contacten tussen het team van Trump en de Russen, wat natuurlijk neerkomt op het plegen van meineed.

Sessions ontmoette Kislyak  een keer in juni tijdens de Republikeinse conventie en een keer in september, als lid van het Senate Armed Services comité. Sessions bezweert dat daarbij geen gegevens zijn uitgewisseld en dat er niet over de verkiezingscampagne gesproken is, maar dat gelooft zelfs in het Republikeinse kamp waarschijnlijk niemand. Het pikante is dat Sessions als Minister van Justitie persoonlijk het lopende onderzoek naar de contacten tussen het team van Trump en dat van Poetin moet leiden. Aangezien Sessions zélf kilo’s boter op zijn hoofd blijkt te hebben, lijkt de onafhankelijkheid van dat onderzoek niet écht gegarandeerd. Inmiddels zijn ook de Republikeinen druk bezig afstand te nemen van Sessions:

Sessions heeft inmiddels door laten schemeren bereid te zijn de leiding van het onderzoek over te dragen aan iemand anders, maar of dat voldoende zal zijn is maar zeer de vraag, zeker wanneer de beschuldiging van meineed hard gemaakt kan worden. De kans dat Sessions naast Flynn op de vuilnisberg van de geschiedenis belandt, is levensgroot aanwezig.