Opnieuw massale protesten tegen Duitse bruinkoolmijnen

Duizenden mensen komen van 25 tot 29 oktober in actie tegen de bruinkoolwinning in het Duitse Rijnland. Met hun aanwezigheid zullen de actievoerders de dagbouwmijnen tot stilstand dwingen. Ook uit België en Nederland trekken vele actievoerders er naartoe. “Bruinkool is de meest vervuilende fossiele brandstof die er is. Als we de doelen van het Parijsakkoord omtrent klimaatverandering serieus nemen, moeten we hier direct mee stoppen”, aldus Hanneke, woordvoerder van de Nederlandse klimaatactiegroep Code Rood.

De afgelopen maanden is de bruinkoolwinning in het Duitse Rheinland een symbool geworden voor internationaal verzet tegen vernietiging van ecosystemen en klimaatverandering. De eigenaar van de mijnen, energieproducent RWE, wil het laatste deel van het Hambacher bos kappen om de mijnbouw verder uit te breiden. Dit stuitte op grootschalig verzet, waarbij tienduizenden mensen waren betrokken. Door tussenkomst van de rechter is er nu een tijdelijk kapverbod. Deze voorlopige overwinning heeft het Hambacher bos en de mijnen in het gebied wereldwijd op de kaart gezet.

De nieuwe aangekondigde acties richten zich op het blokkeren van de mijn die grenst aan het Hambacher bos. Ende Gelände, die het protest organiseert, is er al meerdere keren in geslaagd de mijnbouw stil te leggen en ieder jaar nemen er meer mensen deel aan de acties. “Het is een enorm succes dat de kap van het Hambacher bos is uitgesteld”, zegt Karolina Drzewo, woordvoerder van Ende Gelände, “maar door de oprukkende graafmachines worden het klimaat, dorpen en ecosystemen nog steeds bedreigd. Het is allang wetenschappelijk aangetoond dat we moeten stoppen met fossiele brandstoffen. Als regeringen en bedrijven niet doen wat nodig is, nemen wij het heft in eigen hand.”

Behalve demonstranten wordt ook de Duitse oproerpolitie in grote getale verwacht. “Bij de ontruiming van het Hambacher bos en eerdere protesten tegen de bruinkoolmijnen was de politie massaal op de been en werden pepperspray en wapenstokken niet geschuwd tegen vreedzame demonstranten. Dit optreden maakt pijnlijk duidelijk dat de belangen van de industrie beter beschermd worden dan de belangen van mensen”, zegt Hanneke. “We hebben nog een lange weg te gaan.”

– Code Rood via De Wereld Morgen.