Operatie: 120.000 onrendabelen loskoppelen van de geluksmachine

Een gastbijdrage van reageerder Jan.

De plannen zijn gedropt en de hoorzittingen zijn geweest. Argumenten die tijdens de hoorzittingen op tafel zijn gekomen en die ik na een rondje surfen van het net heb kunnen plukken, professionele journalisten zien hier tot dusver geen droog brood in, maar misschien zie ik ze over het hoofd. Dus hieronder voor jullie op een rijtje:

Argumenten tegen kabinetsplannen incl. afschaffen PGB, in willekeurige volgorde:

 • 120.000 mensen en hun families raken de regie over hun zorg en dus hun eigen leven kwijt.
 • Veel mensen worden met PGB zorg op tijd op weg naar werk geholpen en zullen met ZIN hun werk moeten gaan opzeggen.
 • Duizenden professionele zorgverleners zullen hun baan of eigen onderneming verliezen en met hun gaat een hele specialistische ervaring verloren.
 • Meer geld naar gebouwen en overhead van grote instellingen, minder geld naar zorg.
 • Kabinet denkt 900 miljoen te besparen, maar de zorgvraag blijft, deze vraag naar de duurdere instellingen overhevelen gaat 650 miljoen extra kosten volgens de berekening van Per Saldo.
 • Deze berekening wordt door gerenommeerde onderzoeksinstellingen beaamd.
 • CPB ontkent aanleveren van de cijfers waarop het kabinetsbesluit wordt genomen, kabinet is al een paar maal door Per Saldo tevergeefs uitgedaagd deze cijfers te onderbouwen.
 • SER ziet weinig in deze besparingen.
 • SCP trekt aannames van het kabinet in twijfel over percentage mensen dat bij afschaffing PGB geen aanspraak op ZIN gaat maken.
 • ITS het onderzoeksbureau van de Universiteit van Nijmegen bevestigt de berekening dat PGB zorg tussen de 30 en 67% goedkoper is dan de zorg van de ZIN instellingen.
 • Rondje langs de velden van alle grote instellingen, de meesten bevestigen de te verwachten extra vraag niet aan te kunnen en de specialistische, flexibele zorgverlening zoals PGB aanbieders dit leveren past al helemaal niet in hun vaste route, Actiz de branchevereniging geeft tijdens de hoorzitting ook al aan dat ondanks de goede bedoelingen de huidige ZIN geen alternatief is.
 • In huidige situatie gaat 38% van PGB gelden naar mantelzorgers en 62% naar zorgprofessionals. Die mantelzorgers werken gemiddeld 26 uur per week voor hun naasten en krijgen slechts enkele uren uitbetaald.
 • Het fraudecomponent blijkt tijdens de hoorzitting ineens erg mee te vallen, relatief niet meer of minder dan in andere sectoren en regelingen.
 • Het PGB kent geen groei van 23%, dit ligt ergens op de helft.
 • Binnen de AWBZ is PGB sneller groeiende, de vraag is hoeveel van die toegenomen zorg anders duurder ingekocht zou worden.
 • Gemeenten hebben weinig vertrouwen in het schrappen van zorgkantoren en overhevelen van taken uit de AWBZ naar de gemeenten.

Argumenten voor afschaffen PGB:

 • Henk en Ingrid hebben een kennis en die heeft een vriend en buren daarvan hebben een plasmascherm gekocht van het PGB.
 • Alle kinderen hebben tegenwoordig ADHD en ouders willen gratis geld voor vakantie en leuke dingen.
 • PGB heeft vraagstimulerende werking (dus we hebben echt een regeling die mensen ziek maakt?!?!)
 • PGB-zorgaanbieders, ondernemers die mensen helpen voor weinig geld, dat klinkt bijna links = dus louche en niet te vertrouwen.
 • Er wordt blokfluitles van PGB betaald.
 • Er moet nou eenmaal bezuinigd worden, nou is er een kabinet die dat doet en gaat iedereen gillen “niet bij mij, niet bij mij”.
 • Wij hebben een meerderheid in 1e en 2e kamer, dus jullie kunnen allemaal de boom in.

Sommigen uit de zorgwereld menen dat de VVD een beetje dom is en dat de ogen moeten worden geopend, sommigen uit de politieke wereld zeggen dat de VVD heel sluw is, dat zij haar plan allang getrokken heeft en de hoorzitting slechts voor de bühne is gehouden.
Uitspraak donderdag 23 juni, op het Plein in Den Haag staan ’s middags grote schermen waarop het debat live is te volgen en er zijn sprekers onder leiding van Pieter Hilhorst. Draag je je medemens met een beperking een warm hart toe kom hier dan ook langs. Kamerleden mogen best zien over wie ze een oordeel vellen.

10 gedachten over “Operatie: 120.000 onrendabelen loskoppelen van de geluksmachine”

 1. Als de Kamerleden nou ook eens een avondje googlen op PGB, dan zien ze dat Jan nog heel mild is.

 2. Natuurlijk, het is nooit leuk om op belangrijke dingen te bezuinigen.
  Maar elk jaar groeien de uitgaven van de PGD met bijna een miljard euro.
  Het gaat te onder aan zijn eigen succes.
  Maar we moeten reëel zijn, om den duur wordt het onbetaalbaar..
  We kunnen het geld maar 1 keer uitgeven, misschien anders nog maar meer bezuinigen op de kunst of op de ouderenzorg.
  We kunnen natuurlijk ook nog bezuinigen op kinderbijslag, huurtoeslag, hypotheekaftrek, studiefinanciering enz enz, u zegt het maar…

 3. Het is PGB geen PGD.
  Het is gewoon voor 90% stoppen dat is geen bezuinigen.
  De vraag naar AWBZ zorg groeit en daarmee de vraag naar PGB, stoppen betekent niet dat de zorgvraag stopt, de groeiende vraag naar een 30 tot 67% duurdere tak binnen de AWBZ onderbrengen is allesbehalve logisch en zeer ondoordacht.
  En op de hypotheekrente aftrek bezuinigen ben ik het roerend eens, wat mij betreft morgen.

  Ga de 23e op het Plein eens met de mensen in kwestie praten, wees een vent en ga die confrontatie aan, ga tegen die meneer met z’n dwarslaesie zeggen dat we moeten bezuinigen en dat -ie lekker uit onze maatschappij kan oplazeren. ga tegen de papa’s en mama’s daar zeggen dat er voor hun kinderen in onze samenleving geen plek is en dat ze hun kinderen naar de instellingen terug kunnen brengen. Want dat is wat er nu speelt.

  Lees ook even het blog van per saldo, alle onderbouwde cijfers waar het kabinet tot dusver niet op heeft gereageerd.

 4. Inderdaad PGB.
  Volgens mij bezit je geen eigen huis, want de hypotheekaftrek mag van jouw wel verdwijnen.
  Lekker a-sociaal.
  Maar waarom moet iemand zonder kinderen meebetalen aan een kind van anderen.
  Een kind is toch een eigen keus?
  Waarom krijgt iemand huursubsidie?, leeft deze persoon in een te duur huur huis?
  Maar het komt erop neer dat er bezuinigd moet worden, wil jij een deel van je vermogen of loon inleveren?

 5. Nee, ik huur nu en ik heb 2 jaar geleden een groot stuk luxe achtergelaten om samen met mijn vrouw voor mensen te gaan zorgen die het nodig hebben omdat de grote instellingen dit schandalig nalieten, een stukje luxe ingeleverd voor een stukje vrijheid en een stukje nuttige levensinvulling zeg maar.

  En inderdaad ik vind het vreemd dat er geen stapsgewijze afbouw kan worden geimplementeerd, als je meer dan pak ‘m beet 3,4,5 ton voor een huis kan neerleggen vind ik het vreemd dat je een hiervoor subsidie ontvangt.
  Ik heb in het verleden vaker een koophuis gehad en hield altijd rekening met de bruto bedragen, als je in de problemen komt omdat de HRA wordt afgeschaft heb je m.i. je huishoudboekje niet in orde.

  PGB is dit jaar al een keer 3% op bezuinigd en nu 90%…….. 90% is geen bezuinigen da´s net genoeg afschaffen zodat Rutte kan zeggen dat het niet helemaal afgeschaft wordt

  Bovendien ga je helemaal voorbij aan alle onderzoeksbureaus die de aannames van het kabinet in twijfel trekken, tot dusver is hier nog niet inhoudelijk op gereageerd want het is namelijk geen bezuiniging, het is grote stappen snel thuis beleid, zeer ondoordacht, zeer oneerlijk en directe dramatische inmenging in 10-duizenden levens en particuliere ondernemingen, door een liberale partij.

  A-sociaal zeg je, nee een huis van 5 ton en elke maand lekker cashen van ‘mijn belastingcentjes’ , da’s lekker sociaal.
  dan geef ik ’t het liever aan iemand die terminaal is en die van de reguliere ZIN instelling hoort dat er geen tijd is voor de ochtend zorg want dat is wat er nu gebeurt.

 6. Jan, dit is materie die Japie helemaal niet gaat snappen. Iets doen voor anderen terwijl het je geen financiële winst oplevert, stel je voor!

 7. Nee, maar ik wil ‘m wat te overdenken meegeven als ie zijn HRA bij de mediamarkt gaat stukslaan…..

 8. @# 9 als ze d’r morgen maar niet bij zijn, ik verwacht de dag al triest genoeg als het is.

Reacties zijn gesloten.