Open brief aan Halbe Zijlstra

Geachte Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Al enkele jaren staat het hoger onderwijs op de agenda van menig politicus. De kwaliteit, de kosten en de studenten (lees: langstudeerders) worden hierin alle drie genoemd. Sinds de ophef over de boete die langstudeerders krijgen lijkt het wat rustiger te worden bij onderwijsland. Dat de stufi gaat verdwijnen vermoedden we al, dat het collegegeld omhoog gaat was al een publiek geheim. Toch heeft u het voor elkaar gekregen om met ondeugdelijk beleid duizenden, als het niet tienduizenden zijn, studenten op straat te zetten en uit te sluiten van kwalitatief goed hoger onderwijs.

Uw plan hoef ik niet nog eens te noemen, het is uw plan immers. Toch doe ik het. Wat is namelijk het plan? Om de studiefinanciering voor masterstudenten te vervangen door een lening. Wat resulteert in 3200 euro extra kosten voor een uitwonende student en 1200 euro aan extra kosten voor inwonende studenten. Staatssecretaris, ik herhaal de bedragen, 3200 euro en 1200 euro. Om de gedachte uit uw hoofd te halen dat “we wel wat meer van studenten mogen vragen” even een simpele rekensom die u ook via Minister De Jager van Financiën had kunnen doen. Voor de inwonende student komt er een extra druk van 100 euro in de maand. Een inwonende student is niet voor niets inwonend, de kosten voor uitwonend zullen te hoog zijn. Voor uitwonende studenten liggen de extra lasten per maand vanzelfsprekend nog hoger.

Staatssecretaris, het mooie aan het Nederlandse onderwijssysteem was altijd dat iedereen uit elke sociale klasse goed onderwijs kon genieten. De afgelopen jaren nam de vermagering sterk toe. Vele studenten die nu door de huidige regeling konden studeren aan het WO of HBO kunnen dat in de toekomst niet meer. Ze zijn gedoemd om een lening aan te gaan, een lening die “sociaal” moet zijn. Ik doe een beroep op uw redelijkheid en op uw kennis van het liberalisme. Stond de VVD niet voor “Volkspartij voor Vrijheid en Democratie”? Geef dan het volk de vrijheid om goed onderwijs te genieten, geef het volk dan de kwaliteit die het kan bieden en wees redelijk voor de student. Want zonder ons – de studenten – heeft Nederland geen AOW meer, geen financiële middelen, geen kennis.

Ik wens u veel kennis en wijsheid toe, u kunt extra kennis immers nog betalen, wij straks niet meer.

Hoogachtend,

Andrei Vreeling
Een bezorgde student

1 gedachte over “Open brief aan Halbe Zijlstra”

Reacties zijn gesloten.