Oostenrijk overweegt verbod op extreemrechtse Identitaire Beweging

De Oostenrijkse regering overweegt een verbod op de extreemrechtse Identitäre Bewegung. Het voornemen is een reactie op de onthulling dat Martin Sellner, de leider van de Oostenrijkse Identitairen, een flinke donatie heeft ontvangen van Brenton Tarrant, de Australische terrorist die twee weken geleden in Nieuw-Zeeland 50 moslims doodschoot. Volgens kanselier Sebastan Kurz heeft geen enkele vorm van extremisme een plaats in Oostenrijk, of het nu om de politieke islam of om fascisten gaat.

De politie viel afgelopen maandag de woning van Sellner binnen en nam een aantal computers in beslag. Sellner ontkent uiteraard dat hij banden heeft met Tarrant. Een bedankbriefje voor de donatie is volgens de Oostenrijkse fascistenleider “niet meer dan een formaliteit”.

De onthullingen brachten Kurz’ regeringspartner, de extreemrechtse FPÖ, flink in verlegenheid. Vice-kanselier Heinz-Christian Strache van de FPÖ deelde in het verleden op zijn  FB-pagina regelmatig videoboodschappen van de Identitairen. Gisteren struikelde Strache tijdens een persconferentie over zijn eigen benen in een opzichtige poging de geschiedenis te herschrijven en afstand te nemen van Sellner.

Of het daadwerkelijk tot een verbod komt is volgens juristen overigens maar zeer de vraag. Het OM zal dan aan moeten tonen dat de Identitairen structurele, organisatorische banden onderhouden met een crimineel of een criminele organisatie. Het accepteren van een donatie is daarvoor waarschijnlijk niet voldoende.

Bron: Wiener Zeitung

Illustratie: Von Metropolico.org – https://www.flickr.com/photos/95213174@N08/26368650740, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54159966