Oorlogsretoriek Saoedi-Arabië tegen Libanon

De spanningen tussen Libanon (lees: Hezbollah) en Saoedi-Arabië zijn vandaag verder opgelopen. Volgens Saoedi-Arabië heeft Libanon met ‘de agressie van Hezbollah’ feitelijk een oorlogsverklaring uit doen gaan. Waar die agressie van Hezbollah precies uit bestaat, bleef in het midden. Saoedi-Arabië heeft inderdaad regelmatig te maken met aanslagen, maar die worden gepleegd door ISIS of aan Al Qaida gelieerde groepen.

Afgelopen zaterdag nam de Libanese premier Saad al-Hariri  onverwacht ontslag, niet geheel toevallig tijdens een bezoek aan Saoedi-Arabië. Hariri zei dat hij ontslag nam vanwege de toenemende invloed van Iran in de regio, maar dat gelooft geen mens. Algemeen wordt aangenomen dat Hariri door Saoedi-Arabië onder zware druk is gezet. De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, reageerde dan ook prompt: “Deze informatie levert de duidelijke conclusie op dat het ontslag een Saoedische beslissing is die gedicteerd werd aan premier Hariri…. Aftreden was niet zijn bedoeling, zijn verlangen of zijn beslissing”.

Hezbollah geldt als een bondgenoot van Iran. Iran en Saoedi-Arabië zijn in een felle strijd om de hegemonie in de regio verwikkeld. De sjiitische militie moet niet onderschat worden. Ze geniet veel steun in Libanon en beschikt over een geduchte reputatie als de enige macht in het MO die er in is geslaagd Israël een militaire nederlaag toe te brengen. Bovendien heeft Hezbollah de afgelopen jaren veel gevechtservaring opgedaan in Syrië, waar ze vocht aan de zijde van president Assad. Elke poging Hezbollah van haar macht te beroven lijkt bij voorbaat gedoemd te falen. De grote angst is uiteraard dat een dergelijke poging zal leiden tot een hervatting van de Libanese burgeroorlog. Bij dat conflict kwamen meer dan honderdvijftigduizend mensen om.