Ook bommen op Libië ?

In Libië ( ook Noord-Afrika) zijn er sinds 2011 (Arabische lente) voortdurend gevechten. Waarschijnlijk rond 2 miljoen mensen zijn sindsdien voor het geweld gevlucht. In 2014 hebben 102 mensen uit Libië asiel aangevraagd in Nederland. Hoeveel Libiërs gestorven zijn tijdens hun vlucht is onbekend.  In 2011 verdronken in elk geval minstens 63 Libiërs omdat het Belgische leger weigerde hulp te verlenen.

In de machtsstrijd in Libië ziet ook IS (Daesh) kansen om invloed te winnen.
Dit tot zorg van de VS. De afgelopen maanden hebben de VS al enkele geheime acties ondernomen tegen IS in Libië. Gisteren werd bekend dat VS defensieminister Ashton Carter zijn NAVO collega’s wil polsen over bijdragen aan luchtaanvallen in Libië in de strijd tegen IS.
Volgens directeur Ko Colijn van het Clingendael-instituut: “Polsen is zacht uitgedrukt. De VS zullen de Europeanen het mes op de keel zetten om het voortouw te nemen”

Dergelijk militair ingrijpen zal zeker weer meer mensen op de vlucht jagen. Ondertussen blijft de EU op alle mogelijke manieren propaganda voeren tegen asielzoekers.