Onzekerheid en hoge werkdruk in distributiecentra Albert Heijn

Een groep van 30 voornamelijke Poolse uitzendkrachten protesteerde 21 januari in Zwolle tegen Albert Heijn en uitzendbureau Tempo-Team (Foto: Rob Nelisse)
Een groep van 30 voornamelijke Poolse uitzendkrachten protesteerde 21 januari in Zwolle tegen Albert Heijn en uitzendbureau Tempo-Team (Foto: Rob Nelisse)

FNV Bondgenoten is begonnen met een campagne om werkers in de distributiecentra van Albert Heijn en andere supermarktketens zichtbaar te maken. Janneke Prins sprak met vakbondsbestuurder Ron Meyer.

‘Albert Heijn is in de ogen van het grote publiek de lievelingsgrootgrutter. Topman Sander van der Laan zei laatst: “We are one happy family”. Maar de helft van het personeel is uitzendkracht, wordt opgejaagd en kan ieder moment op straat worden gezet.

‘De reclames doen je denken dat je winkelt in een mini-Efteling.Maar achter de schermen is de rauwe werkelijkheid voor duizenden mensen in distributiecentra (DC’s) totaal anders. Deze mensen worden behandeld als robots van vlees en bloed. De werkdruk wordt opgevoerd door de fanatieke Amerikaanse aanpak van Ahold.

‘Over de werkvloer in de DC’s zelf: ze werken met een voicepicking systeem. De DC-werker krijgt via een headphone te horen wat hij/zij moet doen. Sommige mensen worden ’s nachts wakker en antwoorden dan in de code ‘nul één oké’. De werkdruk is hoog. Ter illustratie: omgerekend naar colaflessen versleept iemand per dag 20.000 flessen. Dat is ongeveer twee keer zoveel als tien jaar geleden.

‘Waarom is al die onzekerheid nodig, als je als supermarkt op grond van statistiek ongeveer weet hoeveel je iedere dag moet leveren? Waar is de “one big happy family” als je hem nodig hebt? Wij eisen dat de mensen in de DC’s worden behandeld als vakmensen.’

Meer info: distributiewerkers.nl

Dit stuk is eerder verschenen op de website van socialisme.nu

1 gedachte over “Onzekerheid en hoge werkdruk in distributiecentra Albert Heijn”

Reacties zijn gesloten.