Onze Geert, de boten en de Ozzies – een lesje

Hallo Geert! Even opletten, de les van vandaag begint.

Het gaat over Willem Jansz, dat is een Nederlandse bootvluchteling, oftewel BVL. Jazeker: op een boot ging hij naar Australië. Maar aangezien de Australische marine (‘fentestic kois’, of als je dat Australisch niet begrijpt: ‘fantastic guys’) hem niet terugsleepte naar Indonesië hield hij het zelf maar voor gezien. Hij ging weer naar huis na een dag of twee aan land. Niks bed-bad-brood. Het is zelfs niet zeker of hij daar in Oz iemand ontmoette.

Respect…
Dat is nu het soort bootvluchteling waar ik van houd. Jij zeker ook, Geert? Iemand met ingebouwd respect voor andere landen, en die nog eens naar zichzelf kijkt en denkt: klopt dit wel wat ik doe? Ken jij dat gevoel? Nee? O…  In ieder geval een zelfredzame vluchteling. Nog even wat details over onze Willem.

Je wist natuurlijk niet dat wij Nederlanders ook ooit BVL-len waren. Toch is dat zo. En onze Willem opereerde in februari 1606 – volgens sommigen toevallig het jaar waarin de grootste Nederlander, Rembrandt, werd geboren. Zo zit dat.

‘Ontdekker’
En inderdaad, Willem Jansz geldt in Europa als ‘ontdekker’ van de koloniale staat Australië. En voor jou, Geert, is het nog wel leuk te weten dat hij  (wie niet als Nederlander in de Oost?) in dienst was van de VOC.  Een nogal agressieve koloniale roversbende die niks te maken had met ‘maar wij waren hier eerst…’ of ander raar mensenrechtengezever. Moeten we Balkenende er nu nog even bijslepen? Nee, doe maar niet.

Ozzieland
Nu even over Australië, Ozzieland, Oz, Geert: dat lijkt me geen goed, maar juist een slecht voorbeeld voor ons. Waarom dan wel? zie ik je denken. Ze praten daar namelijk heel raar – alsof heel Nederland opeens plat Rotterdams met een Limburgs accent gaat uitbraken. Maar ze hebben wel een mooie opera – waarvan niemand weet wie hem ontwierp (ik moest het zelf ook weer even opzoeken). Je denkt misschien, Geert, dat dit een zijpad is, maar nee hoor! Het was namelijk een  b u i t e n l a n d e r, Jørn Utzon uit Denemarken, die de opera ontwierp. Dus geen Australische aboriginal! Goed dat dat woord even valt hier, want daar moeten we het ook nog even over hebben.

Abo’s
Ernst Jansz, de onwillige BVL, wist van die aparte mensen waarschijnlijk helemaal niets. Ook niet dat zij daar al 10.000 jaar geleden, of eerder, heen waren getrokken, misschien ook per boot. Oók weer BVL, dat zie jij heel goed, Geertje, kleine rakker van me. En trouwens: Willem dacht dat het land Nieuw-Guinea was. Maar Oz heette ook weer anders volgens de eigenlijke bewoners, maar dat terzijde. Jaja, het is allemaal ingewikkeld. Ik heb het ook niet bedacht.

Boeven
Maar goed. Wie kwamen er ook alweer ná onze Willem? Heel goed Geert, slimmerikje, goed opgelet, de ‘Ahstreiliuns’, oftewel Australians, dat wil zeggen de Britten met hun gevangenisboeven en spraakgebreken. Begrijp me niet verkeerd, Geert: ik heb niets tegen Ahstreiliunse boeven, want kijk maar eens wat die stumpers van dat godverlaten land gemaakt hebben…

Democratie…
Die prachtige oper… – eh, o nee, die natuurlijk niet. Sorry, buitenlander. Maar wel héél veel andere dingen. Zij hebben daar de ‘democratie’ gebracht, de ‘ahbeuws’ (zo noemen zij de aboriginals, die zichzelf weer totaal anders noemen) geleerd hoe lekker sterke drank is en hoe gevangenissen, racisme, discriminatie en geslachtsziekte werken. En ze hebben er ook uranium ‘ontdekt’. En ze laten zien hoe kolonialisme toch ook nog kan voortduren tot in 2015, en waarschijnlijk wel langer.

Keuhleuhniuhlism
Hoe denk jij daar eigenlijk over, slimme Geertje van me? ‘Keuhleuniuhlism’ zeggen de Ozzies, of beter nog, ze zeggen het eigenlijk nooit, want dat ligt daar allemaal een beetje gevoelig. Want zij waren de BVL-len van de 18de, 19de en 20ste eeuw. Driehonderd jaar, Geert! En zij deden precies waar jij ’s nachts doodsbang van wakker ligt,  terwijl de druppels zweet ongewenst opwellen in je bilnaad. Jazeker, Geert, die heb jij ook! Die heeft iedereen namelijk! Daaraan herken je mensen, want gorilla’s of kippen hebben die niet. Kijk zelf maar. Nee, niet nu, rare oen, straks. Terzake.

Abo-kustwacht
De Britse BVL-len en hun BVL-boeven kwamen gewoon aankakken. Nu was de kustwacht van de abo’s wat slapjes, en ergens anders bezig of zo, dus die Britten konden gewoon aan land. Soms vochten zij met wat abo’s, maar meestal niet want die hadden zoiets van  ‘leven en laten leven’, het is hier groot genoeg  en we hebben onze handen vol aan de jacht op torren en Jantje moet weer een nieuwe schaamlap of zoiets en het is weer godsammekrakes warm vandaag en een voorouder kwam weer zeuren in een droom. Wisten zij veel!

Karl Marx! Yes!
De nieuwe  Ozzies hadden pistolen en dergelijke, en ze wilden om de een of andere onduidelijke reden blijven, terwijl het in ‘good old England’ helemaal zo slecht niet was – als je toen in 1750 of 1850 tenminste geen lijfeigene in Ierland of 9-jarige fabrieksarbeidster in Birmingham was. Je weet wel Geert, die treurige types die ofwel ziek, zwak of misselijk waren, of arm en misdadig. Ene Karl Marx schreef nog wat stukjes over dat ‘Lumpenproletariat’. En je had ook nog de Driestuiversopera, weet je nog wel? We dwalen weer af. Sorry.

1869 – de wet
Niet alleen hadden de Britse BVL-en pistolen, ze hadden ook nog een geloof, geloof me of niet, en dat verkochten ze met verve. Die verkooptrucs vielen nogal mee, vergeleken met vroeger, maar hoe dan ook: bekeren zou je je, als Abo. En in 1869 gebeurde er wat jij in  je allerergste nachtmerrie nog niet kan dromen, Geert. Erger dan gevierendeeld en daarna anaal gepenetreerd te worden met een ISIS-vlaggemast door een aanhanger uit de Schilderswijk, terwijl ze je pik met een botte kaasschaaf tot plakjes schaven. Ik bedoel de Aboriginal Protection Act. De wet voor ‘bescherming’ van de Abo’s. Die gruwelijke titel is ook nog een grove leugen: die wet maakte het namelijk mogelijk om kinderen van  Abo’s te roven, en ze in Britse oftewel Ozziegestichten op te sluiten, om ze ‘westerse’ beschaving bij te brengen. En om ze hun schaamlappencultuur af te pakken.

Gristelijk en medemens
Van die ‘westerse’ beschaving ben jij trouwens een mooi voorbeeld, Geert: vol gristelijke naastenliefde, vol socialistisch meededogen met de minsten onder ons. Want met ‘westers’ bedoel je hopelijk toch iets positiefs, toch niet het nazisme en de sjoah, godsdienstoorlogen, reclame. drugs en alcohol, egoïsme en kolonialisme, pedofilie en porno? Of de atoombom?

Wilders en westers…
Je gebruikte gisteren die term ‘westers’ lovend in verband met Ahstreiliuh. Je vond het prachtig dat ze BVL-len terugsleepten naar hun vertrekpunt. Ja, dat konden die Abo’s van toen natuurlijk niet – die hadden al niet van die grote kano’s, en dan die gewapende James Cook in die drijvende dinoaurus van hem helemaal terugslepen naar Engeland… je peddelt je te pletter. Nee dus.

Blanken…
De Ahstreiliunse bevolking is verviervoudigd sinds de oorlog, lees ik op Wikipedia, tot 24 miljoen mensen, voornamelijk door immigratie. Dat gebeurde vaak per boot. Door BVL-len dus, Geert. Blanke. Ecomische vluchtelingen. Gelukzoekers. Eh, ik aarzel het te vragen: maar zou jij blanke bootvluchtelingen wél binnenlaten in Ozzieland? Ik kan het antwoord al raden. Foei, Geert, je bent eigenlijk toch wel  een eng racistje. Spoel je mond en ga een jaartje in de hoek staan. Of emigreer… juist. Naar Oz. Dáááááág…
je leraar, Arthur Graaff

PS: zo’n bemoeizieke buitenlander van iets mensenrechtelijks van de VN ofzo vindt zojuist dat ons gloednieuwe bed-bad-broodakkoord schandelijk tekort schiet. Nou zeg… terugslepen die man! Naar Ozland met hem!