Ontslagen VS procureur-generaal Bharara weigert op te stappen

Alhoewel het in de Verenigde Staten niet ongewoon is dat een aantal procureurs-generaal worden vervangen bij het aantreden van een nieuwe president, gebeurt dit meestal geleidelijk aan zodra er een vervanger gevonden is, en zodat lopende processen niet verstoord worden.

In dit geval echter heeft minister van justitie Jeff Sessions àlle 46 procureurs-generaal opgedragen onmiddellijk ontslag te nemen.  Nog opmerkelijker is dat ook procureur-generaal van Manhattan Preet Bharara, die eerder expliciet door Trump gevraagd werd aan te blijven, op moet stappen.

In zijn functie onderzoekt deze onder andere eventuele financiële voordelen die aan de binnen zijn jurisdictie gelegen activiteiten van Trump, wiens toren immers in Manhattan gelegen is, gegund worden door buitenlandse mogendheden.

Moet hij daarom nu alsnog ontslag nemen? Vooralsnog lijkt Bharara opmerkelijk genoeg geen gevolg te willen geven aan deze oproep, volgens diverse bronnen.

Meer en meer lijkt de regering Trump aan te sturen op een autoritaire bestuursvorm, en daarbij kan het geen onafhankelijk opererende rechtsorganen gebruiken, zeker niet gezien de dubieuze omstandigheden en contacten van diverse leden ervan. Onder wie Jeff Sessions zelf.

Update: