Ontluisterende feiten over de oorlog in Mali

Wisten wij dit?

De interventie in Mali gebeurt zogenaamd in het kader van de strijd tegen terreur. Maar er is veel meer aan de hand. Rebellen werden getraind door de VS en de ondergrond bevat blijkbaar veel meer dan zand en zout. Op de achtergrond verschijnt China in het vizier.

De ondergrond

Officieel ging het bij de Franse interventie in Mali om het stuiten van de opmars van jihadi terroristen en niet om de grondstoffen van het land. Maar wist je dat er in de ondergrond heel veel mineralen zitten zoals kalksteen, kaoliniet, koper, fosfaat, bauxiet en goud? Daarnaast blijkt er ook heel wat olie, gas en uranium te zijn.

Frankrijk genereert 76% van zijn elektriciteit d.m.v. van kerncentrales, dus op basis van uranium. Wist je dat liefst 30% van dat uranium wordt ingevoerd vanuit Niger, een buurland van Mali?

Getraind door de VS

De Franse interventie was gericht tegen de alliantie van jihadi en Toeareg rebellen. Maar wist je dat een deel van die Toearegs overgelopen Malinese regeringssoldaten zijn, die getraind werden door de VS? Franse soldaten die vechten tegen door VS getrainde rebellen, welkom in absurdistan.

Maar die Toearegs zijn niet de enigen die het Pentagon heeft getraind. In maart 2012 was er in Mali een staatsgreep. De coupleider kreeg zijnopleiding in de VS. In twee buurlanden van Mali, Mauritanië en Niger, is de afgelopen acht jaar hetzelfde gebeurd. In Tsjaad, een ander Sahelland, kwamen door de VS getrainde militairen in 2006 niet verder dan een mislukte staatsgreep. Daar werd het leger in bescherming genomen door Frankrijk. Nogmaals welkom.

Auteur van het artikel is Mark Vandepitte. Het gehele stuk is te lezen bij dewereldmorgen.be.