Onschuld. Over een film en onrusten

Een filmpje op Youtube posten met verkeerde intenties onder het mom van vrijheid van meningsuiting is tegenwoordig goed voor een paar weken onrust, meerdere doden en vele gewonden. In juni werd de historische avonturenfilm ‘Desert Warrior’ vertoond, ergens in Californië. Een handvol bioscoopbezoekers zag een onhandig gemaakte film met een cartooneske afbeelding van de Arabische wereld van 2000 jaar geleden, zoals het vaktijdschrift Backstage de film omschreef.

De Amerikaanse productie bleek allesbehalve een onschuldige Arabische avonturenfilm. De film, gesteund door allerlei radicale anti-islamorganisaties in de VS, bleek een voorstelling van islam als bedrog. Sinds juli worden trailers via Youtube rondgepost met een heel andere inhoud. De profeet Mohammed wordt afgebeeld als een rokkenjager, een bullebak, een gewetenloze moordenaar en een verkrachter van kinderen. In de islam is de afbeelding van de profeet verboden, laat staan een die beledigt.

Acteurs en medewerkers voelen zich belazerd

Eerder deze maand, september, werden enkele acteurs door CNN geïnterviewd. Zij bleken in de veronderstelling te hebben bijgedragen in genoemde historische avonturenfilm en voelden zich enorm misleid. In de moslimwereld braken overal onlusten uit, in Egypte, Jemen, Tunesië, Marokko, Soedan, Iran en in de Palestijnse gebieden. De rellen begonnen nadat een agressieve meute het consulaat van de VS in Benghazi in Libië had aangevallen, waarbij de Amerikaanse ambassadeur en drie Amerikaanse staatsburgers het leven lieten.

Maar terwijl de onrusten zich verspreidden bleef de oorsprong van de film obscuur. Wie had het bedacht? Wie had het betaald? De kern van het mysterie was de filmmaker zelf, Sam Bassiel of Sam Bassil, door de nieuwsmedia gedoopt als Sam Bacile. Donderdag werd duidelijk dat dit waarschijnlijk niet zijn echte naam is. In een interview met Wall Street Journaal stelde de filmmaker zichzelf voor als Sam Bacile en vertelde dat hij een 52-jarige Israëlisch-Amerikaanse vastgoed-projectontwikkelaar was en uit Californië kwam.

Het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er geen document bestond van ene Sam Bacile met Israëlisch staatsburgerschap. Ook ontkende de woordvoerder van het ministerie enige betrokkenheid bij de film  of de verspreiding ervan. Er is geen spoor van Bacile te bekennen. Journalisten zochten tevergeefs. CNN heeft niemand kunnen vinden met de naam Sam Bacile. Hij wordt nergens vermeld in de amusementssector en is niet ingeschreven bij beroepsverenigingen van regisseurs of schrijvers.

Een productiemedewerker, die in het begin aan de film had meegewerkt, vertelde CNN dat een heel andere naam was geregistreerd in het papierwerk van de Screen Actors Guild: Abenob Nakoula Bassely. Hij geloofde dat de filmmaker een Koptische Christen was. Toen de twee over de telefoon de productie bespraken vertelde de filmmaker dat hij in Alexandrië was om geld in te zamelen door de film. Er bestaat een lange geschiedenis van vijandigheden tussen moslims en de Koptische minderheid in Egypte.

Een andere medewerker die aan de film had meegewerkt zei dat hij de producent kende als Sam Bassil; dat was de naam waarmee hij een cheque ondertekende om medewerkers uit te betalen. De medewerker was “99% zeker” dat Sam Bassil niet joods was, omdat die in zijn woning nogal wat religieuze objecten had, waaronder afbeeldingen van de Madonna. Volgens de medewerker was hij getrouwd en had twee kinderen. De dochter zou hebben meegeholpen tijdens de productie en bracht regelmatig lunch. Geen van de medewerkers wilde dat hun naam bekend zou worden.

Filmmaker blijkt veroordeelde oplichter

Nadat CNN had nagevraagd over Sam Bassil stuurde de openbare aanklager een kopie van een veroordeling uit 2009. Deze gerechtsdocumenten tonen een veroordeling voor bankfraude van Nakoula Basseley Nakoula. Andere namen worden in de veroordeling genoemd als pseudoniemen: Mark Basseley Youssef, Yousseff M. Basseley, Nicola Bacily and Malid Ahlawi. Andere documenten spreken ook van de pseudoniemen Thomas J. Tanas, Ahmad Hamdy and Erwin Salameh.

In het interview met de Wall Street Journaal omschrijft de filmmaker de film, die nu “Innocence of Muslims” heet, als een “politieke poging om aandacht te vragen voor de huichelachtigheden van de islam.” “Islam is een kanker”, zegt hij. “De film is een politieke film, geen religieuze film.” Een actrice in de film, Cindy Garcia, vertelde CNN dat nergens in het originele script de Profeet Mohammed als karakter wordt genoemd. Ze zei dat zij en andere acteurs hadden geklaagd dat hun teksten waren aangepast.

Ze zou woensdag met de filmmaker hebben gesproken waarbij deze vertelde dat hij het script had geschreven omdat hij wilde dat moslims ophielden te moorden. “Ik had geen idee dat hij dit soort dingen deed.” Ze omschreef de gevolgen van de film als “nachtmerrie”, gezien de woede en de doden, en betreurde een rol te hebben gehad in de film. Ze zei dat ze kwaad was en zich gekwetst voelde door de leugens. De overige 79 acteurs en medewerkers van de film spraken van grove misleiding. “Iedereen die heeft meegewerkt aan de film is ontzettend boos en voelt zich misbruikt door de producent”, zeiden zij in een gezamenlijke verklaring.

Ze vertelden dat ze “geschokt waren door de drastische veranderingen in het script en de leugens die aan alle betrokkenen waren verteld. Wij zijn diep bedroefd door alle tragedies die hieruit voortkomen.” De actrice vertelde dat het karakter Mohammed in de film tijdens de opnamen George werd genoemd en dat ze aan het einde van de productie terugkwam en andere teksten las, die mogelijk aan het stuk waren toegevoegd. Een stafmedewerker die aan de productie heeft meegewerkt bezit een kopie van het originele script en bevestigt de uitspraken van de actrice. Er was volgens hem nergens sprake van Mohammed of islam.

De leugen regeert en de media kopiëren

De filmmaker vertelde Wall Street Journal dat hij werd gesteund door joodse geldschieters, die 5 miljoen dollar bijdroegen in de totstandkoming van de film. Echter, als je de trailer van de cartoonachtige speelfilm bekijkt, lijkt de film te zijn gemaakt met een klein budget. De anti-moslim activist Steve Klein, die zei dat hij een script consultant was voor de speelfilm, vertelde dat de filmmaker hem had gezegd dat zijn idee was een film te maken met “feiten en bewijzen” over de profeet Mohammed voor mensen die hij zag als radicale moslims.

Klein zei dat de film ‘Innocence of Bin Laden’ heette. “Onze bedoeling was de kleine gemeenschap van zeer gevaarlijke mensen in Californië te benaderen en hen trachten te shockeren zodat zij zouden begrijpen hoe gevaarlijk islam is,” vertelde Klein. “We wisten dat het enige wrijving zou kunnen veroorzaken als iemand er aandacht voor zou hebben,” zei hij. Maar toen Klein naar de filmvoorstelling in een bioscoop in Los Angeles ging bleek er niemand te zijn. “Het was nep, kletspraat,” zei hij.

Enige tijd later gingen de trailers online. Het waren stukken die met name over de profeet Mohammed gingen en waren gepost onder de titel “Innocence of Mohammed.” De New York Times berichtte dat de trailers waren vertaald in het Egyptische dialect van het Arabisch. De Egyptische televisie zond bepaalde stukken uit. En het gevolg was enorme woede die losbarstte.

Klein vertelde CNN op woensdag dat Sam Bacile was ondergedoken. “Hij is heel erg gedeprimeerd en erg ontdaan,” vertelde Klein. “Ik sprak vanochtend met hem en hij zei dat hij erg ongerust was over wat er was gebeurd met de [Amerikaanse] ambassadeur.” The Atlantic citeerde Klein later dat volgens hem Sam Bacile een pseudoniem was. Hij zei dat hij de werkelijke naam van Bacile niet kende. Klein staat in Zuid-Californië bekend vanwege zijn luidruchtige oppositie tegen de bouw van een moskee in Temecula, ten zuidoosten van Los Angeles, in 2010. Hij leidt de groep Concerned Citizens for the First Amendment, die stelt dat de islam een bedreiging is voor de Amerikaanse vrijheid.

FBI onderzoek start onderzoek tegen de filmmaker

Volgens de mensenrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center, die haatgroepen volgt, is Klein een voormalig Marinier en Vietnamveteraan die hielp militante Christelijke fundamentalisten op te leiden en voor te bereiden op oorlog. Op donderdag weigerde een ambtenaar van Los Angeles County het verzoek van CNN een kopie van de filmvergunning te mogen inzien, waaronder de productie van ‘Innocence of Muslims’ was aangemeld. “Hoewel deze vergunningen normaal (online) beschikbaar zijn voor het publiek is deze vergunning tijdelijk verwijderd na een verzoek van de federale autoriteiten [lees: FBI], die zich zorgen maken over de publieke veiligheid,” vertelde Assistant Chief Executive Officer Ryan J. Alsop aan CNN in een email.

Alsop nuanceerde later zijn verklaring door te zeggen dat de vergunning “niet aan het publiek beschikbaar gesteld kan worden vanwege de zorgen over de publieke veiligheid, zoals verwoord door het ministerie van het State Department (binnenlandse zaken) en het Federal Bureau of Investigations (FBI). De federale regering heeft geen officieel verzoek ingediend bij de County of Los Angeles om de vergunning te verwijderen.” Een vergunning is nodig wanneer er wordt gefilmd buiten een gecertificeerd geluidspodium of opnamestudio waarbij camera’s in de publieke ruimte zouden kunnen worden gebruikt, aldus Film L.A. Inc., een particuliere nonprofit organisatie die is opgericht door de stad en de county van Los Angeles om filmvergunningen uit te geven.

De FBI en het U.S. Department of Homeland Security (departement voor binnenlandse veiligheid) zeiden in een gezamenlijke verklaring dat de film leidt tot bezorgdheid over de belangen van de VS in het thuisland en in het buitenland, volgens een bulletin dat in bezit is van CNN. “Hoewel er tot dusver geen gewelddadige reacties op de film zijn geweest in het Homeland [de VS zelf] zou het risico op geweld kunnen toenemen zowel thuis als in het buitenland als de film steeds meer aandacht krijgt. Bovendien zijn wij van oordeel dat gewelddadige extremistische groepen in de Verenigde Staten de woede over de film zouden kunnen uitbuiten om hun werving van rekruten op te kunnen voeren,” volgens het bulletin.

Islamofoben Terry Jones en Marris Sadek helpen een handje

De film kreeg nog meer belangstelling nadat hij werd gepromoot door anti-islam activisten zoals de Koptische Christen Morris Sadek* en Terry Jones, de priester uit Florida door wiens Koranverbranding vorig jaar dodelijke rellen in Afghanistan uitbraken. Jones zei dat hij was benaderd om te helpen de film te verspreiden. “De film is niet bedoeld om de moslimgemeenschap te beledigen, maar is bedoeld om de waarheden over Mohammed te openbaren, die mogelijk niet erg bekend zijn,” zei Jones in een verklaring. “Het is duidelijk dat God hem (Mohammed) niet heeft beïnvloed bij het schrijven van de Koran,” zei Jones, die vervolgde met het noemen van de angst voor kritiek van moslims als reden voor de protesten, in plaats van de film.

Generaal Martin Dempsey, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, had Jones opgeroepen op af te zien van steun voor de film, zei kolonel David Lapan, woordvoerder van Dempsey. “De steun van Jones voor de film riskeert nog meer geweld en dood te veroorzaken,” zei Lapan. Die angst nam toe nadat de woede in de moslimwereld alsmaar toeneemt en met name omdat vrijdag, de islamistische heilige dag, snel naderde.

Update: 11:15 De filmmaker is ondertussen aangehouden en wordt ondervraagd. Niet vanwege de film maar vanwege het schenden van de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating. Hij was in 2009 veroordeeld voor oplichting van banken en mag vijf jaar lang geen Internet gebruiken.

Update: 19:00 Ondanks het verzoek van Amerikaanse autoriteiten terughoudendheid te tonen en ondanks het feit dat de film onder valse voorwendselen is gemaakt door een veroordeelde crimineel, acteurs en medewerkers zich bedrogen voelen en ondanks dat alle betrokkenen behalve Sam Bacile zich hebben gedistantieerd van de film vindt Geert Wilders het toch nodig om een link te plaatsen naar de film om de filmmaker te steunen onder het mom van vrijheid van meningsuiting, natuurlijk in de eerste plaats om zichzelf te promoten.

Voor Wilders komt dit natuurlijk net een paar dagen te laat, want dit had hij mooi kunnen uitbuiten tijdens de verkiezingen. Dit zal zeker gevolg krijgen, want hiermee zet hij willens en wetens de veiligheid van Nederlanders op het spel. AIVD, kijkt u mee?

Update: 19:35 De ‘persoonlijke’ website van Geert Wilders is sinds enkele minuten offline. Ook de website van de PVV en regionale PVV-websites zijn offline.

Vrij vertaald naar ‘New details emerge of anti-Islam film’s mystery producer‘ van Moni Basu, CNN, 14 september 2012, en verscheen in  een eerdere versie op Loonwatch

Zie ook: ‘Staff and crew of film that ridiculed Muslims say they were ‘grossly misled’‘ van Moni Basu en Tom Watkins, CNN, 13 September, 2012
Six things to know about attack that killed Ambassador Stevens‘, CNN, 12 september 2012

* Morris Sadek is veelvuldig in beeld bij evenementen die worden georganiseerd door Pamela Geller en organisaties die islamofobie en moslimhaat verspreiden. De Guardian heeft bevestigd dat de filmmakers in contact staan met Pamela Geller en Robert Spencer. Het doel is niet alleen kwaad over moslims te verspreiden door ze aan te zetten tot geweld, maar ook om president en presidentskandidaat Obama in een kwaad daglicht te plaatsen. ‘Inside the strange Hollywood scam that spread chaos across the Middle East. A group of rightwing extremists aimed to destabilize post-Mubarak Egypt and roil US politicians. They got their wish‘ door Max Blumenthal, Guardian, 13 September 2012

18 gedachten over “Onschuld. Over een film en onrusten”

 1. Nog een nakomertje:

  De regisseur Alan Roberts (echte naam: Robert Brownell) blijkt geen zoveelste pseudonym van “Sam Bacile”, maar regisseerde vroeger porno”klassiekers” als The Sexpert (1972), The Happy Hooker Goes Hollywood (1980) en Young Lady Chatterley II (1985). Roberts (65) heeft onder zijn echte naam al in 2009 diensten aangekocht voor de film, die toen nog “Desert Warriors” (met of zonder S aan het eind) heette.

  Voorzover bekend is Roberts a-politiek en is er dus waarschijnlijk op dezelfde manier ingeluisd als de rest van de cast en crew. Volgens zijn agent wilde Roberts met de film zijn come-back als regisseur maken; Rogers was zelf nog niet bereikbaar voor commentaar.

  http://gawker.com/5943427/confirmed-the-director-of-innocence-of-muslims-is-a-schlocky-softcore-porn-director-named-alan-roberts
  http://www.huffingtonpost.com/2012/09/14/alan-roberts-innocence-of-muslims_n

  Prominent filmcriticus Roger Ebert vond er trouwens geen drol aan:

  A “trailer” of dubious origin, for a film that has not been seen, was released some time ago on YouTube and widely overlooked. Then the “trailer” was translated into Arabic, and predictably stirred up outrage.

  Is there even a movie? The name of the “movie” is either “The Innocence of Muslims” or “Muslim Innocence.” On YouTube, under the first title, there’s a link saying “full movie,” which is less than seven minutes long. Under the second title, I find three trailers and a “full movie” clocking at 5:22. I’ve read that some people have seen an 11-minute version. I can’t find anything else. Maybe you can. Let us know. What I saw was mostly bad acting, lame dialogue, B-reel footage, inflammatory scrolling words, and canned horror music.

  One-quarter of the earth’s population is Muslim, including many Americans. Yes, their feelings can be hurt by a crude attack on the Prophet. I would go so far as to suggest those who made the trailer hoped to hurt their feelings. Why else, when their original effort failed to attract attention, did they pay to have it translated into Arabic, so it could be understood in nations where the box office appeal of the so-called film would be non-existent? The only purpose must have been to hurt feelings.

  My hunch is that when the origins of “The Innocence of Muslims” and its backers have been tracked down–and make no mistake, they will be–the full story will be vile and explosive.

  meer: http://blogs.suntimes.com/ebert/2012/09/a_statement_and_a_film.html

 2. Ook wel raar: bij de reacties op Amerikaanse nieuwssites liggen de verhoudingen 60/40 bij “het is de schuld van Bacile en zijn vriendjes, je gaat geen lont in een kruitvat stoppen met als excuus dat jij dat kruitvat daar niet hebt neergezet” tegenover “het is Vrijheid Van Meningsuiting, moslims moeten daar maar tegenkunnen” (voorbijgaand aan het feit dat ze er, zoals Roger Ebert hierboven al zei, in eerste instantie prima tegenkonden en dat het pas fout ging toen de “film” in het arabisch werd vertaald); op Nederlandse nieuwssites ligt de verhouding ongeveer 10/90 en er zijn nog nét geen collectes begonnen om de aanstaande juridische kosten van Bacile c.s. te dekken.

  Mocht “Sam Bacile” schuldig worden bevonden aan het bewust & met voorbedachten rade (ze waren immers al in 2009 bezig) voorbereiden van rellen waarbij Amerikaanse staatsburgers de dood vonden, terwijl hij had kunnen weten (en ook wist, zoals Steve Klein al verklaarde) dat iets dergelijks waarschijnlijk zou gebeuren, hangt hem mogelijk 2x levenslang boven het hoofd. Waarna “Bacile” ongetwijfeld in een spraakwaterval verandert wie er allemaal achter de film zitten. 😛

 3. Wat ik niet raar vind , maar wel hééél hypocriet , over de hele Moslim wereld word dit geweld veroordeeld , maar zo goed als niets ervan haalt de Nederlandse pers ..

 4. Ook de bewoordingen van de Koptische kerkgemeente waar “Sam Bacilie” a.k.a.Nakoula Basseley Nakoula a.k.a. Nakoula Nakoula a.k.a. Mark Basseley Youssef a.k.a. Youssef M. Basseley a.k.a. Nicola Bacily a.k.a Erwin Salameh a.k.a. Sam Basselley a.k.a. Sam Bassil a.k.a. Matthew Nekola a.k.a. Ahmed Hamdy a.k.a. Amal Nada a.k.a. Daniel K. Caresman a.k.a. Kritbag Difrat a.k.a. Sobhi Bushra a.k.a. Robert Bacily a.k.a Thomas J. Tanas a.k.a. Malid Ahlawi a.k.a. P.J. Tobacco (nee, serieus!) bij hoorde en die hem volledig verantwoordelijk stelde voor zijn daden en zelfs de reaktie van de Isrealische regering die hem eveneens verantwoordelijk houdt en hem “een compleet ongeleid projectiel en een onuitsprekelijke idioot” noemde, moest ik uit de Amerikaanse media halen. In ieder geval waren die de eerste 24 uur niet in NL te zien, waardoor iedereen hier bleef juichen voor een draaideurcrimineel en twee homohatende reli-gekken.

  (En Wilders ondertussen nog steeds zoeken naar zijn script voor Fitna 2 of had hij dat nou toch aan Pamela uitgeleend? Die wist toch een Amerikaanse regisseur die met zijn broddelwerkje aan de gang wilde?)

 5. Gezondheid Nakoula / Bacile “behoorlijk slecht”

  Nakoula’s advocaat heeft een verzoek ingediend om Nakoula / Bacile thuis de rest van zijn straf te laten uitzitten als de reclasseringscommissie vindt dat hij inderdaad de voorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating heeft geschonden, omdat zijn cliënt “ernstig ziek” is. Hij heeft hepatitis C, suikerziekte en nog een aantal andere ziektes, waardoor hij naast insuline nog minstens 10 andere medicijnen moet nemen. Dit wordt bevestigd in een veroordeling waar Associated Press de hand op wist te leggen.

  Nakoula heeft bij het verhoor ontkend Sam Bacile te zijn, maar zegt “dat hij hem wel kent”. Er zijn overigens aanwijzingen dat Bacile/Nakoula al in 2007 met voorbereidingen bezig was en dat een aantal scenes in of rond Bacile/Nakoula’s huis zijn opgenomen.

  meer: http://www.huffingtonpost.com/2012/09/15/feds-question-nakoula-basseley-nakoula-_n_1886492.html

 6. Gekke salafisten kunnen weinig hebben als je een scheet richting mekka laat gaat je kop er al af. Links en rechts moeten hand in hand tegen het salafisme vechten.

 7. “Sam wilde niemand boos maken”

  Terwijl sommige gedeelten van de achtergronden steeds duidelijker worden, worden andere delen steeds schimmiger. Time sprak met een vroegere collega van regisseur Alan Roberts:

  “Innocence” was Sam’s brainchild. He was the driving force behind the whole thing and it was all his idea. Once called “The First Terrorist”, it was entitled Desert Warrior by the time it was cast. Sam had been planning the project for at least five years. He hired a screenwriter to help flesh out a 20 page outline he had written and apparently financed it entirely by himself, which is why it was all shot on green screen and looks so phony. He had less than $100,000 to spend, not “$5 million from 100 Jewish donors”, as he later claimed. Sam was convinced that the way he was portraying Muhammad was factual and could be looked up by anyone who wanted to do the leg work. There really was never any trying to make people mad or anything like that.

  Alan Roberts got involved because it was work and that is the way low-budget filmmakers make their living. It is usually far more a business proposition than it is one of art and all that sort of thing. Alan is a very nice and very friendly guy, he works hard and he’s usually pretty good at what he does. He had no intention of creating an anti-Islamic film or had any idea that there might be an outcry against it.

  At that early point of its production, nothing yet was known linking it to anti-Muslim ideologues like Steve Klein and Pam Geller, who have since become associated with it.

  meer: http://nation.time.com/2012/09/15/how-innocence-of-muslims-emerged-from-the-seamy-side-of-hollywood/

  En toch kwam ergens het punt waarop “Sam” besloot dat hij de film in de VS niet kon maken zoals hij wilde en moest gaan liegen – of begon dat pas toen Ameikaans religieus ultrarechts zich vanaf ±2009 met de zaak ging bemoeien en Sam dwong en/of betaalde (geld voor medicijnen bijvoorbeeld?) om meer en meer van zijn oorspronkelijke idee af te wijken?

  Ik ga voorlopig mee met Roger Ebert: let maar op, er komt nog veel meer bovendrijven en het verhaal zal nog een heel stuk smeriger worden.

 8. Merkwaardig dat mensen zich drukker maken om een filmpje geënt op hadith en soenna en wie het verspreiden dan de eeuwenlange vruchten van islam die weer eens zichtbaar de kop opsteken en in het kwartiertje youtube een aanleiding vonden om weer eens helemaal los te gaan.

  Er hoeft bij sommigen kennelijk maar weinig te gebeuren om een knieval voor en lippendienst aan redeloosheid te bewerken en te smalen wie juist dit aankaart.

 9. @12

  “een filmpje geënt op hadith en soenna”

  Dat zijn teksten die door moslims na de dood van hun profeet op papier zijn gezet. Dus volgens jou hebben moslims opgeschreven dat hun eigen profeet, de stichter van hun religie, een charlatan en een latente homo was.

  Onzin. En dat zou jij ook inzien als je nog kritisch kon nadenken en niet verblind was door moslimhaat.

 10. Je moet voor de lol ook de producer van de film, zekere Alan Roberts eens navlooien. Ten eerste heet hij natuurlijk anders zoals iedereen in deze klucht. Hij is een born again christen die een lang verleden heeft als pornofilmer. Dat geldt trouwens ook voor een deel van de acteurs. Inmiddels is ‘Roberts’ een fanaticus die een website vult met de meest idiote lulkoek over tot welk groot goed een bekering kan leiden. Nou, dat weten we inmiddels.

 11. @17: Sjaax

  [ Stelletje achterlijke moslims ]

  Ja Henk, nee Henk. Al met Ingrid overleg gehad?

Reacties zijn gesloten.