https://www.youtube.com/watch?v=vUtOG3KfC2U
De parlementsvoorzitter van de Koerdische regio in Irak, Yusuf Mohammed Sadiq, heeft er de brui aan gegeven. Sadiq kondigde aan zijn functie neer te zullen leggen uit protest tegen de wijze waarop de politie optreedt tegen de aanhoudende protesten in het land.
Sinds het onafhankelijkheidsreferendum afgelopen september verkeert Iraaks-Koerdistan in crisis. De Koerden stemden weliswaar in overgrote meerderheid vóór onafhankelijkheid, maar ontdekten al snel dat ze zich daarmee niet alleen de woede van de centrale regering in Bagdad op de hals haalden, maar ook die van de twee regionale grootmachten Turkije en Iran. Bovendien lieten de VS – op wiens steun de Koerdische regering gerekend had – meteen weten dat de Koerden er alleen voor stonden en zich maar moesten zien te redden. Op steun van de VS hoefden ze niet te rekenen. Irak reageerde snel en nam een aantal door de Koerden tijdens de strijd tegen ISIS veroverde steden in het noorden van het land weer in, waaronder het olierijke Kirkoek. De Koerdische Peshmerga bleken niet in staat – of bereid – tot effectief verzet en de steden vielen vrijwel zonder slag of stoot in handen van Bagdad.
De toch al door corruptie, vriendjespolitiek en financiële problemen geteisterde regionale regering raakte daarmee helemáál in zwaar weer. De economie van Iraaks Koerdistan drijft vrijwel volledig op de verkoop van ruwe olie en het verlies van Kirkoek betekende een zware klap voor de inkomsten van de autonome regio. Sinds september worden salarissen onregelmatig – of helemaal niet – uitbetaald en electriciteit is op zijn best vier uur per dag beschikbaar.
Een voortdurende bron van ergernis is ook de alomtegenwoordige corruptie. Volgens sommige schattingen is er alleen al gedurende drie maanden in 2016 ruim 1,2 miljard aan olie-inkomsten op mysterieuze wijze uit de boeken verdwenen. Wat uiteraard moeilijk te verteren is wanneer je salaris niet meer uitbetaald wordt en je het grootste deel van de dag zonder stroom zit.
Vorig week ontplofte de zaak. Duizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen de welig woekerende corruptie, de bezuinigingen en het feit dat ze al maanden geen salaris hadden ontvangen. In Kifri bestormden betogers het kantoor van regeringsparij KDP. Enkele andere partijkantoren gingen in vlammen op, evenals het kantoor van de burgemeester van Koysinjaq. De politie opende het vuur op de betogers. Daarbij kwamen zeker vijf mensen om het leven. Tientallen anderen raakten gewond.
De situatie is inmiddels dusdanig uit de klauw gelopen dat sommigen zelfs smeken om ingrijpen door Bagdad. Het kan blijkbaar verkeren. De Iraakse regering staat niet echt te springen de Koerdische regering te hulp te komen, onlangs kondigde Bagdad zelfs aan de financiële bijdrage aan de regio terug te zullen schroeven. Of dat verstandig is, is een tweede. Een alternatief voor de huidige regering is volgens deskundigen niet voorhanden en een machtsvacuüm in Iraaks-Koerdistan lijkt in niemands belang.
Bron: Ekurd