Ongewenste migratie

Over migratie zijn de meningen verdeeld, zowel bij links als bij rechts. Er is echter een migratiedomein waar die meningen niet zo verdeeld over plegen te zijn, waar links en 99 procent van rechts gelijkgezind zijn: belastingmigratie.

Lekken en rapporten
Hicham El Mzairh geeft op Uitpers een lijst met onderzoeksrapporten en lekken over financiële migratie. Alomvattend is een onderzoeksrapport van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) uit 2013. Het rapport meldde dat er maar liefst 21 tot 31 biljoen dollar verborgen zat in belastingparadijzen. Als je het vermogen van de EU en China optelt, dan kom je ongeveer aan dat bedrag. Verdere ondersteuning voor het rapport wordt door latere lekken geleverd. El Mzairh noemt LuxLeaks van 2014, SwissLeaks van 2015, de Panama Papers van 2016 en de Paradise Papers van 2017. Zijn laatste zin luidt: ‘Laat dit het startschot zijn om ook hierover het debat te openen.’

Eurocommissaris
Pierre Moscovici, Europees Commissaris van Economische en Financiële Zaken, iemand van wie je het niet direct verwacht, heeft al een steentje bijgedragen aan het debat. Hij wil af van het systeem dat Europese lidstaten unaniem moeten instemmen met belastingmaatregelen. In plaats daarvan zou de stemming erover door de Europese Raad en de Raad van de EU met gekwalificeerde meerderheid moeten plaatsvinden. Om dat doel te bereiken heeft hij een stappenplan opgesteld.

Het goede aan het plan van Moscovici is dat er daardoor überhaupt een debat op gang komt. Maar de EU is een neoliberaal fort. Belastingparadijzen in de EU zien de bui al hangen. En uiteraard heeft Nederland zich fel tegen Moscovici’s voornemen gekant.

Europees Parlement
Miscovici’s plan is zeer omstreden en het is de vraag of de EU in zijn huidige vorm er ooit mee zal instemmen. Luxemburg, Cyprus, Ierland en Nederland zijn notoire dwarsliggers. Bovendien luidt een bekende stelregel: ‘no taxation without representation’. De genoemde, op scheve machtsverhoudingen gebaseerde, Europese raden zijn evenwel niet representatief voor de Europese belastingbetalers.

Als je toch wilt hervormen, doe het dan meteen goed en strijd ervoor dat het Europees Parlement de beslissingsbevoegdheid over Europabrede belastingen krijgt. In Debat over Europese directe belastingen begint te dagen heb ik eerder aandacht aan deze kwestie besteed. Overigens is het voornemen vaker over de Europese belastingproblematiek te berichten. Als Moscovici het onderwerp ter tafel brengt, is dat een signaal voor de urgentie ervan.