Ongedocumenteerd zwemmen? Daar komt niets van in!

In Utrecht heeft men het verzonnen legitimatie te vragen voor het mogen betreden van een zwembad. Dit zou nodig zijn “in het geval van calamiteiten”.

Nou hoor eens, in de tijd dat ik nog zwembaden meende te moeten te betreden (een episode die gelukkig achter me ligt, ook al gezien de fysieke veranderingen die men zoal gedurende de decennia doormaakt) dreigde er een complete koude oorlog met atoombommen en al, en volstond toch echt slechts een kartonnen kaartje, dat dan wel weer streng het recht verleende op slechts één bad. Ja, dat men niet zou denken dat het in de jaren zeventig een anarchistisch-linkse chaos was, waar iedere ongewassen linkse viezerik zich maar onbeperkt zou kunnen onderdompelen in het duurbetaalde gechloreerde bad.

Maar even afgezien daarvan, er is echt helemaal niemand gemachtigd om je om identificatie te vragen, behalve de politie. Maar op zich hoeft het geen verwondering te wekken bij al diegenen die zich de bevelen van badmeesters bij zwemlessen herinneren, dat zwembadfunctionarissen zich daartoe ook gemachtigd voelen.

Wat dat is weet ik niet, maar er leek welhaast een vanzelfsprekende bevelstructuur te gelden op het moment dat men het zwembad betrad. Vooral het binnenbad, dan. Misschien komt het omdat men zich ineens vrijwel naakt vertoont, terwijl de geautoriseerden als enigen nog redelijk gekleed zijn. Nou ja, ze lopen ook in korte broek rond, wat mij in het algemeen iemand al niet serieus doet nemen, maar dat wist ik destijds nog niet. En ze hadden ondanks dat altijd nog meer broek aan dan jij.

Maar kortom, mij dunkt dat deze zwembadfascisten een halt toegeroepen moet worden. Wat is de volgende stap, dat je je identificatie moet tonen du moment dat je een stap buiten je voordeur doet?