Eigen schuld, Nederland krijgt het beleid op kunst & cultuur gebied dat het verdient

Bijna zes op de tien Nederlanders is het met het kabinet eens: kunstenaars en kunstinstellingen moeten zich meer richten op het publiek en de markt. Dat blijkt uit een enquête die NRC Handelsblad liet uitvoeren door onderzoeksbureau Intomarkt GfK.

Aan de deelnemers werd ook gevraagd welke sector zij zouden ontzien als zij zelf regeringsleider zouden zijn. Nog geen 10 procent kiest dan voor de culturele sector.
Nog geen 10 procent is bereid meer belasting te betalen om cultuursubsidies op peil te houden. Een derde wil meer betalen voor kaartjes voor musea, theater- en muziekvoorstellingen.

Gevraagd wat kunst en cultuur voor hen betekent, zei bijna 40 procent “vermaak”, 20 procent “erfgoed”. Een minderheid vindt kunst en cultuur een “bron van hoger inzicht in mens en emoties” of “spiegel van de samenleving”. Voor bijna 12 procent betekenen kunst en cultuur “niets”. (Onderzoek NRC: brede steun voor kunstbeleid Zijlstra – NRC)

Als ik dit zo lees, heeft het volk de regering gekregen die het verdient. “Kunst en cultuur zijn vermaak” -> Joop van de Ende producties, verlengstuk van SBS6 en RTL4 op TV. Lekker ontwikkeld volk in Nederland. Bekrompen, zuinige, benepen, kleingeestige, niet ontwikkelde, niemand-anders-dan-ikke-iets-gunnende mensen. Het zal je volk maar zijn. Wat een geestelijke armoede.
😥

4 gedachten over “Eigen schuld, Nederland krijgt het beleid op kunst & cultuur gebied dat het verdient”

 1. Ik ben ook zo een cultuur barbaar.
  Heb nooit een museum bezocht.
  Nooit een theater bezocht etc etc.
  Ik heb begrip voor mensen die daar wel behoefte aan hebben.
  En vind dus dat cultuur in stand gehouden moet worden.

 2. Lol inderdaad volgens mij als ik de enquete resultaten lees lijkt het of met kunst en cultuur wordt verwaard met gtst ofzo lol op kunst en culture moet je niet bezuinigen net zo als onderwijs zijn dat 2 essentiële dingen die we nodig hebben om onze jeugd goed en verstandig op te leiden tot mensen met goed verstand en inzicht. Just saying

 3. Op zich is dat oud nieuws: NOVA maakte er vorig jaar vlak voor de verkiezingen al gewag van: http://www.novatv.nl/page/detail/uitzendingen/7740/Kunstsubsidies+onder+druk. Waarom vragen ze nou nooit eens wat profvoetbal voor mensen betekent en of ze daaraan mee willen betalen?

  Maar waar is NRC mee bezig, vraag ik me af. Een paar dagen geleden berichtten ze over een onderzoek door econoom Pim van Klink (eentje die kunstenaars rauw bij het ontbijt lust) c.s. onder de kop “Rijk maakte kunst verslaafd aan subsidie”. Alle kranten namen die formulering over, met verwijzing naar NRC – maar het artikel stond niet online. Uiteindelijk vind je dan op een FOK-forum dat er alleen maar stond: “Sommige instellingen, zoals Springdance, Het Veem Theater en Noorderzon Groningen, waren volgens de onderzoekers ‘subsidieverslaafd’: zij hadden een meer dan gemiddelde stijging van subsidie en een minder dan gemiddelde stijging van eigen inkomsten.”
  Die 3 behoren dus tot het neusje van de zalm…

 4. Als we over van die egotrippers hebben. Vaak gaat de inhoud van TV programma’s over de TV, jounalistiek over journalistiek, schrijvers over schrijvers enz. enz. De vraag stellen is hem beantwoorden. Wie de gemiddelde Nederlander vraagt wat hij/zij onder cultuur verstaat. In de vijftigerjaren liepen we met de hele school van af de 4e klas naar “Het Gebouw van Kunsten en Wetenschappen om daar Sinterklaas te zien. En die kindermatineemiddag werd opgeluisterd met een revue van Snip & Snap. Alles zwaar gesoepsidieerd neem ik aan. Is dat dan cultuur? Dit toch terwijl in de grote stad, heb het over ‘sGravenhage van toen zat cultuur was. Maar waaraan het pleps uit de schilderswijk uiteraard niets had, zo werd verondersteld. Wie denkt dat dit nu anders is heeft het mis. De netten 1, 2 en 3 zijn gratis, zelfs op satelietTV, net als de radio. Maar is daar cultuur op te beleven? Neen, neen en nog es neen. Er is niks veranderd. Cultuur moet geld kosten, veel geld. Voor het pleps is er vermaak, doorspekt met debiliserende reclameuitingen waar de honden geen brood van lusten. Zo moet het zijn. En om de waarheid te zeggen, cultuur gaat vaak ook over cultuur. Naar de smaak van de toeschouwer wordt niet gevraagd, die merken ze met het opmaken van de kas. Dus dat onderzoek van de NRC veeg ik nog me reet niet af. Even offtopic, in diezelfde vijftigerjaren was het mijn taak om op de WC te zorgen voor voldoende in velletjes gesneden krantenpapier want closetpapier was toen ook nog niet zo’n cultureel verschijnsel. Toiletpapier da’s pas cultuur voor de armen. Al het andere moet je kunnen betalen. Maar maak dat die grachtengordelsnobdieren van de NRC maar eens wijs. De vraag stellen is ‘m beantwoorden. Wat is cultuur? En waag het als plebeër eens cultuur te hebben. Het zijn hooguit kunstenmakers en/of liefhebbers daarvan. Maar kan alsjeblieft er morgen geen reclame meer op radio en TV zijn? Zou al een hele grote verbetering van de Nederlandse cultuur wezen.

Reacties zijn gesloten.