Onderzoek bomaanslag Dortmund terug bij af

De Irakese man die gisteren werd opgepakt wegens de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund, is hoogstwaarschijnlijk niet de dader. Wel wordt de man verdacht van het lidmaatschap van ISIS. Hij blijft voorlopig dan ook vastzitten. De verdachte leidde volgens de politie een eenheid van ISIS in Irak.

Borussia_dortmund_1913
Borussia Dortmund in 1913. Illustratie: Wikipedia

Het leek al uitermate onwaarschijnlijk dat ISIS een aanslag zou plegen op de spelersbus van een voetbalclub, en dan ook nog eentje die minimale schade veroorzaakt. Uiteraard is het niet uitgesloten dat sympathisanten van ISIS op eigen initiatief een dergelijke aanslag organiseren, maar ook dát lijkt minder waarschijnlijk. Wanneer de bommen in een druk bezochte openbare ruimte tot ontploffing zouden zijn gebracht, had het aantal slachtoffers veel hoger gelegen. Een zo hoog mogelijk aantal (burger)slachtoffers bij aanslagen is een verklaard doel van ISIS. Ook lone wolves die zeggen uit naam van de terreurorganisatie te handelen mikken ten alle tijde op zoveel mogelijk slachtoffers, hoe primitief hun middelen ook moge zijn.

Daar komt nog bij dat de ter plaatse gevonden brieven waarin de aanslag wordt opgeëist ‘in de naam van Allah’ volgens het OM nogal atypisch zijn. Sterker: dat er überhaupt brieven gevonden zijn is al atypisch, en bij mijn weten zelfs uniek. Al even merkwaardig is dat in de brieven deeleisen gesteld worden, waaronder de sluiting van de Amerikaanse militaire basis in Ramstein. Ook dát is uniek. In de apocalyptische wereldbeschouwing van ISIS is het  ‘alles of niks’. Het is óf volledige terugtrekking van alle westerse troepen uit het MO, óf totale oorlog. Daartussenin zit bij ISIS niets.

Dat radicaal-links verantwoordelijk zou zijn voor de aanslag, zoals domrechtse clowns als Bart Schut (NIW) hopen suggereren is te zot voor woorden. De eergisteren op Indymedia geplaatste verklaring is overduidelijk fake. Het OM heeft die verklaring dan ook aan de kant geschoven.

Het bovenstaande wil uiteraard niet zeggen dat een islamistische achtergrond uitgesloten kan worden. Een dergelijke achtergrond lijkt echter allesbehalve zeker, een mening die het Duitse OM schijnt te delen. Volgens Spiegel Online richt het onderzoek zich inmiddels ook op de extreemrechtse scene, op hooligans en zelfs op de mogelijkheid dat het een chantagepoging betreft.