Ondertussen in Griekenland na twee jaar Syriza

Griekenland leek niet weg te branden uit het nieuws tijdens de eerste zes maanden van 2015. De strijd tussen het Griekse volk en de Europese Trojka over de manier waarop de vernietigende economische crisis aangepakt moest worden, werd in heel de EU op de voet gevolgd. Hoe zit het nu in Griekenland? Bruno Tersago blikt terug op de voorbije twee jaar.

Eenvoudig was dat niet: Griekenland was met handen en voeten gebonden aan de memoranda die het had ondertekend met de geldschieters, in ruil voor noodleningen die het land van het bankroet zouden moeten redden. De confrontatie met de Trojka, een verbond van het IMF (Internationaal Monetair Fonds), de ECB (Europese Centrale Bank) en de Europese Commissie, zwol aan tot een hoogtepunt en in juni 2015 leek het er op dat een Grexit – het vertrek van Griekenland uit de eurozone en wellicht ook uit de EU – nabij was.

Op 12 juli 2015, na een marathonvergadering van 17 uur met de EU-leiders, capituleerde eerste minister Alexis Tsipras. Hij gaf toe dat hij zijn eigen regeringsprogramma niet zou kunnen uitvoeren en dat een derde hulpprogramma voor Griekenland nodig was. Tsipras zag een muiterij in eigen rangen ontstaan en riep prompt verkiezingen uit, waarop de ‘rebellen’ snel nog een eigen partij oprichtten die echter de kiesdrempel niet zou halen. SYRIZA, de partij van Tsipras, won de verkiezingen van september 2015 en volgt sindsdien dezelfde politiek die al sinds het begin van de Trojka’s tussenkomst in 2010 wordt gevoerd.

(Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be