Onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik VN-soldaten

De VN hebben besloten alsnog een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar beschuldigingen van seksueel misbruik. De VN liggen onder vuur omdat de organisatie niet had gereageerd op meldingen van misbruik door Franse VN-militairen in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

VN-woordvoerder Stephane Dujarric meldde op 3 juni 2015 dat een onderzoekscommissie een brede taak krijgt en dat de samenstelling volgende week bekend wordt gemaakt. De commissie zal niet alleen beschuldigingen van misbruik in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) onderzoeken, maar ook een groot aantal systematische kwesties, zoals de manier waarop de VN reageren op dit soort meldingen.

Het instellen van een onderzoekscommissie is een gevolg van hevige kritiek van maatschappelijke organisaties. Zij beschuldigden de VN ervan misbruikkwesties in de doofpot te stoppen of niet snel genoeg te reageren. Een van de beschuldigingen is dat Franse VN-militairen in 2014 met eten betaalden voor seks met hongerlijdende minderjarigen. (Lees verder bij de bron van dit artikel)

Via:: dewereldmorgen.be